Avohakkuutonta metsänhoitoa

Vanhan koulukunnan metsänhoitaja Tapio Laiho (Ksml 23.10) kertoili mielipiteitään Luonnonsuojeluliiton tavoitteista. Pääosa Laihon väitteistä oli täyttä puppua.

Avohakkuuttomat metsänhoitomenetelmät on lukuisin tutkimuksin todettu toimiviksi ja tuottaviksi. Laihon kuvitelmat jatkuvan kasvatuksen ongelmista ovat järjestään perättömiä.

Itse asiassa ei ole olemassa tutkimusta, jossa avohakkuumetsätalous olisi osoitettu edes taloudellisesti tuottavammaksi. Siirtyminen jatkuvaan kasvatukseen on monesti hyvin perusteltua myös talousmetsässä, ei suinkaan metsän suojelua metsätalouskäytöltä.

Jatkuvan kasvatuksen eduista huolimatta olen esittänyt sitä valtamenetelmäksi vain turvemailla, joissa avohakkuumetsätalous aiheuttaa kestämättömän suuria ongelmia niin vesistöille kuin ilmastollekin.

Toinen erityiskohde, joissa avohakkuusta tulisi tehdä luvanvaraista, ovat taajamien läheiset virkistys- ja muulle käytölle kaavoituksessa varatut alueet. Avohakkuu tuhoaa niiden virkistys- ja muut arvot ja siksi sitä tulisi säädellä erikoiskohteilla nykyistä paremmin.

Oma lukunsa on naapurin rajalla tehtävä avohakkuu, josta säännönmukaisesti aiheutuu haittaa naapurin metsätilalle, mm. tuulen kaataessa avohakkuun laitaan jääneitä puita.

Oikeudenmukaista olisi velvoittaa avohakkuun tekijä korvausvelvolliseksi tai edes kysymään naapurin mielipide asiasta ennen rajametsän hävitystä. Tätä en kuitenkaan ole koskaan vaatinut, koska luvanvaraisuus aiheuttaisi liikaa byrokratiaa.

Suomessa Tapio Laihon koulukunta piti 60 vuoden ajan monopolia metsänhoidon ajattelussa. He pakottivat maanomistajat toimimaan vastoin hyviksi havaittuja avohakkuuttomia menetelmiä ja aiheuttivat laajaa ympäristötuhoa vesakkomyrkyillä, ojituksilla, lehtipuiden hävityksellä jne.

Metsähoitajien pakkovallan aikakaudella Suomessa todella oli eliitti, joka pakotti ihmiset yhteen muottiin. Onneksi se pakkovalta saatiin pitkän taistelun jälkeen murrettua ja nyt metsänomistaja voi itse päättää toimintatavoistaan.

Esimerkiksi vesiensuojelun vuoksi metsätalouden menetelmiä tulee kuitenkin erityiskohteilla säädellä. Se on yleisen edun kannalta järkevää.

Risto Sulkava

puheenjohtaja

Suomen luonnonsuojeluliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.