Avoimen väylä yliopistoon uhkaa maksutonta koulutusta

Jyväskylän yliopisto suunnittelee avoimen yliopiston väylän laajentamista opiskelijavalinnoissa. Tavoite on, että tulevaisuudessa 14–24 prosenttia opiskelijoista tulisi maksullisen avoimen väylän kautta. Tämä on uhka maksuttomalle ja yhdenvertaisesti saavutettavalle koulutukselle Suomessa.

Esimerkiksi Jyväskylän kauppakorkeakouluun, jonne vuodelle 2020 on kaavailtu vähintään 50 hengen avoimen väylän kiintiötä, vaaditaan suoritettuja kauppatieteen opintoja 45 opintopisteen verran. Hintaa näille opinnoille kertyy Jyväskylän yliopiston avoimessa vähintään 450 euroa.

Avoimen väylä ei ole kaikkien ahkerien väylä yliopistoon, vaan niiden, joilla on varaa elää omavaraisesti ja maksaa opinnoistaan.

Esimerkiksi jos vaaditut 45 opintopistettä suorittaisi yhden vuoden aikana, ei korkeakouluun haluavalla ole oikeutta työttömyysturvaan, koska hänen katsotaan olevan päätoiminen opiskelija eikä siten kykenevä vastaanottamaan täysaikaista työtä. Ilman tutkinto-oikeutta ei kuitenkaan ole oikeutettu opintotukeen.

 

Avoimen väylän puolustajat nostavat ratkaisuksi opistomuotoista opiskelua, sillä kansanopistossa opiskelevat ovat oikeutettuja opintotukeen, joka on 250,28 e/kk. Tämä ei kuitenkaan kata edes opetuksen kuukausimaksuja, jotka esimerkiksi Korpilahden Alkio-opistolla ovat 561,82 euroa.

Opisto-opetuksen pariin muuttaminen ei myöskään ole kovin realistista monelle ilman vanhempien tukea. Kansanopisto ei siis tee avoimen väylästä taloudellisesti saavutettavampaa.

Sekä ammatillinen että ylioppilastutkinto antavat korkeakoulukelpoisuuden, mutta yhdenvertaisuus lukion ja ammatillisen koulutuksen suorittaneiden välillä ei toteudu.

Avoimen väylän merkittävä hyödyntäminen ylioppilastodistusvalinnan ohella merkitsee pääsykokeen aseman heikkenemistä.

Koska avoimen väylän käyttö tuottaa välillisesti yliopistoille rahaa, houkutus hyödyntää sitä pääsykokeiden sijaan on merkittävä.

Näin onkin jo tehty Tampereen yliopistossa. Pääsykokeista luovuttaessa ammatillisen tutkinnon suorittanut joutuisi maksamaan avoimen opinnoista päästäkseen ylipäätään hakemaan tutkinto-oikeutta.

 

Avoimen väylän merkityksen kasvattaminen yliopiston opiskelijavalinnoissa ei tee korkeakoulutuksesta saavutettavampaa kaikille, vaan niille, joilla siihen on varaa.

Opiskelijavalintaan liittyvää maksullisten valmennuskurssien ongelmaa ei voi ratkaista tarjoamalla vaihtoehdoksi vain todistusvalintaa tai maksullisia korkeakouluopintoja.

Opiskelijavalintojen viesti ei saa olla se, että köyhät amikset älkööt vaivautuko.

Minna Oinas

toiminnanjohtaja

Topias Peltonen

hallituksen puheenjohtaja

Ira Vainikainen

Nikolas Bursiewicz

Katriina Tikanmäki

hallituksen jäsenet

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Lyhyet

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.