Avoin kirje aluehallintovirastolle

Hoivakohu on poikinut käsien pesijöiden armeijan. Muutaman yksikön sairaanhoidosta vastaavana lääkärinä tunnen tilanteen.

Hoivayhtiöillä on ollut käytäntö, jossa niiden työntekijä tarkistaa hoivakodin esimiehen laatimat työvuorolistat. Niistä hoivayhtiön tarkistaja on napsinut surutta tunteja pois.

Kun esimies yrittää perustella listaansa, vastaus on saattanut kääntyä aggressiiviseksi. Esimiehen asema todentuu mahdottomaksi: alaiset/omaiset käyvät kimppuun eikä omaa esimiestä vastaan voi liikaa rettelöidä - se on irtisanomisperuste.

Nyt hoivayhtiöiden väliporras sysääkin käsiään levitellen vastuuta mitoituksesta alaisilleen hoivakotien esimiehille. Samalla tarkastajat ovat rynnänneet kentälle. Heilläkin on tarve pestä kätensä.

Olen ollut keikkalääkärifirmojen ylilyönneistä lähtien hoivabisneksen kritisoija. Oikeudenmukainen pitää kuitenkin olla.

Nyt tilanne näyttäytyy vastuullisten osalta paitsi käsien pesemiseltä myös suoranaiselta ajojahdilta yksityisiä hoivakoteja kohtaan, vaikka samoja ongelmia esiintyy julkisissakin yksiköissä. Tarkastusten ja niistä uutisoimisen tulee sujua tasapuolisesti. Esimiehiä ei pidä syyllistää silloin, kun vika ei ole heissä.

Päivystyslääkkeiden säilyttämistä ei sallita hoivakodeissa, mikä vaarantaa haja-asutusalueilla potilasturvallisuutta, sillä apteekki voi olla päiväkausia kiinni. Lääkäri saa näytelääkkeitä.

Tarvitsen yksiköissäni 3-4 antibiootin aloituspakkauksia, joita säilytän lukitusti. Järjestely on sopinut sairaanhoitopiirin farmaseutille. Toivon sen sopivan aluehallintovirastollekin (avi), vaikka se ei vielä sisälly säädöksiin. Muistan jarruvaloista sakotetun, ja jo kohta niitä suositettiin.

Kysymäni perusteella Avi sallii samaan huoneeseen sijoitettavan vain pariskunnan tai lähisukulaiset.

Mummot ovat usein pelokkaita ja toivovat kaveria. Mielestäni ei ole järkevää estää yhteiseloa, jos molemmat sitä tahtovat ja se sopii myös omaisille.

Mihin perustuvat Avin tarkastuskäynneillään määräämät odottamattomat mitoituksen kertoimet?

Suosituksissa on 0,5 (5 hoitajaa 10 asukasta kohden) ja tarkastuksissa voidaan käyttää jopa kerrointa 0,8, mikä ylittää usein luvissa olevan henkilökuntamäärän ja on jo mittava kustannustekijä.

Kuka kertoimen laskee ja millä perusteella? Toki toivon lakiin perälaudaksi 0,7 ja yksiselitteistä laskukaavaa.

Edellytän tarkastajilta kuumentuneessa tilanteessa asiallisen avointa, oikeudenmukaista ja maalaisjärkistä toimintaa sekä hoivan laadun kokonaisvaltaista arviointia. Viestinviejät on tapana ampua. Jos sellaista suunnittelette, toivon säällistä etumatkaa.

Tapani Kiminkinen

maalaislääkäri

Saarijärvi

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Toukofestin jatko on auki

Painavaa asiaa aktiivi- mallista

Opintotuen tulovalvonta on perusteellisesti ohjeistettu

Ylös, ulos ja virkeillä aivoilla oppimaan

Lyhyet

Keuliiko sote-mopo jo ennen starttia?

Lastensuojelun nimissä tapahtuu vääryyksiä

Lyhyet

Älkää unohtako toisianne

Sokkarin vessat siisteiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.