Avoin kirje presidentti Putinille

Suomelle on häpeäksi, että meillä on niin vähän venäjän kielen taitoisia. Minunkin täytyy pyytää, että joku kääntäisi kirjeeni venäjäksi. Suomelle on kunniaksi, että EU:n määräämistä pakotteista huolimatta haluamme pitää yllä hyviä suhteita naapurimme kanssa.

Hienoa, että Te, Herra Presidentti, tulette tapaamaan presidenttiämme. Toivon, että Te otatte puheeksi EU:n määräämien pakotteiden purkamisen maidemme väliltä pikaisesti. Suomi ei ole ollut millään tavalla syyllinen Ukrainan kriisiin ja siksi on ollut kohtuutonta, että EU on määrännyt meidät katkaisemaan hyvät kauppasuhteemme Venäjään.

EU:n päättäjien suuri virhe oli innostaa Ukrainaa liittymään EU:hun ja Natoon. On täysin ymmärrettävää, ettei Venäjä voinut sietää sitä, että Krimin niemimaalle olisi tulossa Naton tukikohta. Ei sietänyt myöskään USA ohjusten tuloa Kuubaan aikoinaan. Jos Brysselin herroilla olisi ollut viisautta evätä Ukrainalta EU:n ja Naton jäsenyys ja kehottaa pysymään Suomen mallin mukaan liittoutumattomana maana, Ukraina olisi säästynyt sodan kärsimyksiltä ja koko Eurooppa vihamielisiltä vapaan kaupan rajoituksilta.

Ei Venäjä kauppapakotteiden takia Krimistä luovu. Se tosiasia on vain hyväksyttävä. Tärkeää on kiireesti ryhtyä korjaamaan vaurioituneita suhteita. Viisasta olisi rakentaa rauhaa ja luottamusta ja katkaista uusi varustelukierre. Venäjän kansan menestyminen on myös koko Euroopan etu. Hyvät kauppasuhteet luovat vakautta ja luottamusta kansojen välille.

Jos Suomi pysyy liittoutumattomana ja erossa Natosta, meillä ei ole mitään pelättävää Venäjän suunnalta. Menneinä vuosina olemme riittävästi kärsineet vihanpidosta tuolla rajalla. Nyt ja tulevaisuudessa haluamme pitää sen rauhan rajana.

Englantilaisten enemmistö kyllästyi Brysselin alaisuuteen. Suomi juhlii ensi vuonna satavuotista itsenäisyyttään. Voisiko Suomi edes sen verran käyttää itsenäistä päätäntävaltaa, että se yhdessä Venäjän kanssa sopien purkaisi vahingolliset pakotteet? Jos Te, Herra Presidentti Putin siinä sopimisessa autatte, moni suomalainen sanoo hartaasti ”Kiitos! Spasibo!”

Jaakko Palmu

Jyväskylä, Oravasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Pelottelu pois ja faktat keskiöön

Vanhempaintoiminta – työtä lasten ja nuorten parhaaksi

Tulisiko valtakunnanoikeuden kokoontua?

Saarikan terveyspalveluista Kyyjärvellä

Vietkö lastasi tarpeeksi liikkumaan?

Uraanin talteenotto – silmänkääntötemppu

Miksi meille ei kerrota?

Palveluroboteista ärräpäihin

Psyykkistä sairautta pidetään potilaan syynä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.