Avoin kysymys lapsiasiavaltuutetulle

Saamme jatkuvasti kuulla uusista päiväkotiensa ja koulujensa ongelmien vuoksi sairastuneista lapsista. Nuoret oireilevat, sairastuvat, jopa joutuvat keskeyttämään opiskelunsa ammatillisissa oppilaitoksissa tai yliopistoissa. Sisäilmaongelmien ja astman puhkeamisen takia armeijan keskeyttäneiden määrä kasvaa koko ajan.

Joissakin tapauksissa koulun henkilökunta joutuu toimittamaan oppilaan sairaalahoitoon tai kotiin toipumaan useamman kerran viikossa. Oireilun jatkuessa ainoa jatkotoimenpide voi olla koulun tekemä lastensuojelu-ilmoitus ja sosiaalityöntekijöiden huostaanottouhkaus, mikäli oppilas ei pysy koulussa.

Tilanne ei suojele lasta. Homekoulu tai huostaanotto eivät voi olla ainoat vaihtoehdot. Esille on jo noussut niiden vaikutus hälyttävästi lisääntyneisiin nuorten terveysongelmiin.

OAJ:n mukaan kaksi kolmannesta päiväkodeista, kouluista ja muista oppilaitosten kärsii sisäilmaongelmista. Korjaustarve on yli 2000 koululla ja päiväkodilla. Mitään ei tapahdu, ellei oteta vastuuta. Eduskunnan oikeusasiamies Jussi Pajuoja on todennut, ettei huono taloustilanne vapauta kuntaa vastuista.

Tiedämme, että lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula on tutustunut asiaan syvällisesti kuluneiden vuosien aikana.

Viitaten erinomaiseen kirjoitukseen lasten pahoinpitelystä (HS 1.10.) pyydämmekin, että lapsiasiavaltuutettu Aula vastaisi julkisesti kysymykseen:

Miten muusta pahoinpitelystä eroaa se, että lapsia pidetään tietoisesti jopa hengenvaarallisissa tiloissa, kuten nyt tapahtuu?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Äänestäjien tahdosta viis

Tourujoen luontopolku ei ole mikään jätepiste

Lyhyet

Ydinvoima turvallista

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.