Avovankila toisi työtä lisää Vaajakoskelle

Vankeinhoidon käytäntöjä tuntemattomille sana vankila tuo pelottavia mielikuvia. Eroa avovankilan ja ”kivitalon” välillä ei juurikaan ymmärretä oikein. Kuvitellaan avovankilan vankien pääsevän liikkumaan valvomattomana missä vaan. Tämä ei suinkaan pidä paikkaansa.

Ensinnäkin avovankilaan pääsyn edellytyksenä on hyvä käytös, vaarallisuusarvionti ja vangin sitoutuminen työhön, opiskeluun tai toimintoihin. Vankia valmennetaan siviiliin paluun vaikeuksiin mm. työn ja koulutuksen avulla. Vangit ovat pääosan ajasta vankilan omalla alueella ja pääsevät poistumaan alueelta vain luvanvaraisesti esim. työpaikkaan, kouluun tai muuhun asiointiin.

Vankien käyttö paikallisten yritysten töissä antaa yrityksille halpaa suhdanneapua joka koituu paikkakunnan yrityselämälle hyväksi. Yrityksiltä se vaatii hiukan rohkeutta ja avarakatseisuutta lähteä mukaan Naarajärven yritysten tapaan työllistämään vankeja, mutta se toimii. Avovankilaan kuuluu normaalisti myös omaa työpajatoimintaa, mistä yritykset voi tilata työsuorituksia tai alihankintaa.

Yli kaksi vuotta vankeinhoidon työnjohtotyötä avovankilassa tehneenä voin vakuuttaa, että Vaajakosken keskustassakin voi liikkua viina- ja huumepöllyssä vapaana paljon vaarallisempaa väkeä kuin avovankilassa, jossa päihteettömyys on ensisijainen vaatimus.

On se merkillistä, jos vaajakoskelaisille ei kelpaa valtion 50 työpaikkaa. Kerrannaisvaikutuksinaan lähes tuplamäärä suhdanteista ja markkinoista riippumatonta työtä näkymättömiin! Näin käy, jos kaupungin hyväksi kehutut johtajat vähänkään älyävät asian hyväksi toimia!

Jorma Kemiläinen

Jyväskylä, Jyskä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.