Avovankilakaavasta iso valitus

Jyväskylän alakaupungin asukasyhdistys ry:n hallitus on lähettänyt Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle monisivuisen ja runsassisältöisen valituksen, joka koskee Ramoninkatu 4:n kaavamuutosta avovankilan sijoittamisesta Touru­jokilaaksoon.

Alakaupungin asukasyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana tiedän, miten tämä avovankilakaavoitus todella koski (= satutti) alueemme asukkaita.

Koko tilanne lähti liikkeelle salaisin sopimuksin oikeusministeriön ja Jyväskylän kaupungin välillä. Ketkä olivat mukana olleet neuvottelevat virkamiehet, voidaan vain arvailla. Se ei varmasti ole vaikeaa, sitten kun oikeusministeri ottaa yhteyttä Jyväskylään.

Hyvillä mielin odotamme, miten valituksemme käsitellään Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Vahva uskomme ja toiveemme on, että valitus käsitellään normaalisti ja oikeudenmukaisesti, vaikka Hämeenlinnan hallinto-oikeus onkin oikeusministeriön alainen laitos. Elämmehän demokraattisessa Suomessa.

Mikä merkitys kaupungin asukkailla on Jyväskylän kaupungille? Nyt on jäänyt sellainen mielikuva, ettei mitään merkitystä. Kaavan valmistelijat eivät ole esittäneet mitään asiaan liittyvää perustetta. Sen sijaan kaavamuutosta puoltavia puutteellisesti laadittuja selityksiä on ollut tarjolla runsain mitoin.

Meillä on demokraattiseen päätöksentekoon pyrkivä kaupunginvaltuusto. Millaista taustapeliä siellä on käyty ennen päätöksentekoa? Kun tiedämme nyt tuloksen ja miten kukin äänesti, niin mukana oli myös järki-ihmisiä, jotka vastustivat luonnonpuiston paikalle suunniteltua avovankilaa.

Toivottavasti hallinto-oikeuteen mennyt valitus opettaa virkamiehiä ottamaan tästä lähin huomioon asukkaat, jotka maksavat veronsa Jyväskylään. Jos virkamiehet eivät osaa ottaa huomioon asukkaita, niin tuntuvat ottavan sen sijaan erinomaisesti huomioon vangit. Kuinka usein olenkaan kuullut heiltä, miten vankeja pitää kohdella hyvin ja kannustaa tulevaan positiiviseen elämään. Aivan kuin meillä ei olisi muita huolenpidon tarpeessa olevia ihmisryhmiä – ja paljon tärkeämpiäkin.

Mitä taloudellista etua oikeusministeriö on luvannut Jyväskylälle, jotta saivat virkamiehet höyrähtämään avovankilan siirtämiseksi Laukaasta Jyväskylään? He eivät ottaneet kuitenkaan huomioon, miten lähialueen asuntojen hinnat romahtavat ja kuinka asukkaat kärsivät taloudellisesti tästä ratkaisusta. Lapsiperheitä on jo muuttanut pois Tourulasta. Vanhemmat haluavat lapsilleen turvallisempaa leikkimis- ja kulkuympäristöä kouluihin ja harrastuksiin.

Saamistani lukuisista tekstiviesteistä tiedän, että Laukaan avovangit eivät halua muuttaa Jyväskylään. He kokevat leimautumista, kun lähtevät sieltä toimiinsa. Miten tällainen leimaantumisen tunne vaikuttaa vangin henkiseen tilaan? Se asiantuntijoiden pitäisi selvittää.

Eero Kuusela

hallituksen puheenjohtaja

Jyväskylän alakaupungin asukasyhdistys ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Lyhyet

Lyhyet

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.