Avustajien lisääminen on poliittinen paise

KSML nostaa esiin 13.6. pääkirjoituksessaan todellisen ongelman eli Rinteen hallitukseen synnytetyn poliittisten erityisavustajien muodostaman paiseen.

On vaarana, että se ei ainakaan helpota lainkirjoittajien työtä, koska poliittisia kuiskuttajia suhteessa asiantuntijoihin on nyt entistä enemmän.

Ja asiantuntijoiksi lakien valmisteluun tulevat valituksi yhä useammin ne, joilla on suora yhteys tähän politiikan pöhöttymään. Kriittiset asiantuntijat vaiennetaan ja ohjaillaan sivupoluille, kuten nähtiin edellisen hallituksen sote-uudistuksessa.

 

Varsin läheltä sote-uudistusta seuranneena olen nähnyt politiikan sotkeutumisen lain konkreettiseen kirjoittamiseen.

Jo parin hallituksen valmistelussa sote-asioiden perustietojen puuttuessa kansanedustaja on tunkenut kyläpolitiikassa opeteltuja malleja ratkaisuksi valtakunnallisiin ongelmiin.

Kokouksissa ja valiokunnissa kerrotaan esimerkiksi oman paikkakunnan kehitysvammalaitoksen säilyttämisen tärkeydestä, tai siitä, kuinka vaalikampanjan aikana tehdyllä vanhainkotikäynnillä havaittiin vanhusten hymyilevän – tajuamatta ollenkaan Altzheimeria ja haistamatta paskaa housuissa.

Valtavaa uudistusta tarkastellaan pikkiriikkisen henkilökohtaisen – tai jopa eduskunta-avustajan – kokemuksen perusteella, näkemättä, saatikka ymmärtämättä valtaosaa asiasta.

 

Poliitikkojen rooli olisi raamien rakentamisessa, ei yksityiskohtaisessa lain kirjoittamisen opastuksessa.

Virkamiehestä mahtaa tuntua hankalalta, kun joku kouluttamaton, ensimmäisen kauden kansanedustaja opastaa kokouksessa, kuinka joku poliittinen näkökulma tulee kirjata lakiin.

Vaatimuksen taustalla on joskus eduskunta-avustajan leikkaa-liimaa periaatteella facebook-uutisista koottu juttuversio, jota edustaja heiluttelee kädessään sanojensa pontimeksi.

Tästä sitten seuraa, että valmistelusta tulee poliitikkojen vaatimuksesta ulos lakeja, joista oikeat asiantuntijat sanovat jo etukäteen, että ne eivät täytä perustuslain pykäliä, tai tasa-arvosäännöksiä.

Perustiedon puutteen takia esimerkiksi sote-kokonaisuutta ymmärtämättömät eduskunta-avustajat ovat jo edellisillä hallituskausilla muokanneet kansanedustajien ajatusmaailmaa omilla totuuksillaan saaden osaltaan hyvän asian tolkuttomaan tilaan.

Nyt tähän laumaan tulee julmettu, uusi mielipidehierojien joukko lisää. Auta meitä, oi armias!

Mauno Vanhala
professori
Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet: Eläkeläiset patistetaan aamu seitsemäksi ruokakauppaan. Silloin pitää myös saada ostaa kaljaa

Lyhyet: Miksi pitäisi tuoda tuhansia ulkolaisia töihin maatalouteen?

Mielipide: Arvioikaamme myös sote-korjausvelkaa!

Mielipide: Kuokkalan terveyskeskuksen siirto ihmetyttää

Lyhyet

Lyhyet

Tämän kriisin ammattilaiset ovat kiitoksensa ansainneet

Sinuhe: Vastaa, älä kysele

Jyväskylään digikoulun globaali kehityskeskus

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.