BRRMMM mopot ja moottoripyörät pärisevät

Kevät on tullut, ja mopoilijat ja moottoripyöräilijät ovat kaivaneet kulkupelinsä esiin.

Olen joskus ihmetellyt, miten moottoripyöräily on ylipäätään laillista. Autoissa on turvavyöt, turvatyynyt ja vahvarakenteiset korit suojaamassa kuljettajaa ja matkustajia. Moottoripyöristä nämä kaikki puuttuvat, joten kyse on hyvin vaarallisesta liikkumismuodosta. Mopoilla sentään on 40 km/h:n nopeusrajoitus suojaamassa vaaroilta.

Mutta tämä ei ole mopojen ja moottoripyörien pahin ongelma, sillä lienee jokaisen oma asia jos haluaa vaarantaa henkensä.

Sen sijaan pyöristä lähtevä ääni on häiritsevää ja vaarallista myös muille. Tämä ei koske kaikkia pyöriä; joissakin moottorin ääni ei ole auton moottorin hurinaa kummempaa. Osa pyöristä on selvästikin käsitelty niin, että niistä lähtisi mahdollisimman kova ääni.

80 desibelin voimakkuuden ylittävä ääni voi olla kuulolle vahingollista. Työpaikoilla kahdeksan tunnin työpäivän aikana ei melu saa kuulosuojainten suojaamassa korvakäytävässä olla yli 87 desibeliä. Jatkuva yli 90 desibelin melulle altistuminen aiheuttaa lähes poikkeuksetta kuulovaurion. Melun aiheuttamat vauriot sisäkorvassa ovat pysyviä, eikä niihin ole mitään tehoavaa hoitoa.

Ei ole harvinaista, että moottoripyörän tai mopon ääni on yli 100 desibeliä. Tällöin lyhytkin altistus voi vahingoittaa korvaa pysyvästi.

Muistan kuinka pikkupoikina meillä oli tapana kiinnittää pyykkipojilla tyhjiä maitopurkkeja polkupyörän pinnojen väliin. Kun pyörällä sitten polki, lähti maitopurkista jännä ääni, aivan kuin moottoripyörästä.

Ja mitä kovempaa polki, sitä kovempi papatus kuului. Tässä on varmaankin syy siihen miksi jotkut pyörät ovat niin äänekkäitä.

Kuljettajan mielestä on jännää, kun kääntää kahvasta ja pyörä sanoo brrmm-brrmm. Ja kun kääntää kahvaa oikein paljon, pyörä sanoo BRRMM-BRRMM-BRRMM.

Moottoripyöräilijät ja mopoilijat voisivat yrittää kasvaa aikuisiksi. Paitsi että melu on epämiellyttävää, se aiheuttaa sairauksia.

Edelleenkin, on moottoripyöräilijän oma asia, jos hankkii itselleen tinnituksen tai menettää kuulonsa, mutta vaara kohdistuu myös muihin, viattomiin tielläliikkujiin.

Vesa Höijer

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.