Betten ja Boon avioliitto -näytelmä pahoitti mieleni

Osa yleisöstä poistui mielensä pahoittaneena Jyväskylän kaupunginteatterin ensi-illasta nähtyään Betten ja Boon avioliitto -nimisen näytelmän.

- En ole pitkään aikaan käynyt teatterissa, enkä kyllä vähään aikaan menekään, kuului erän katsojan kommentti.

Käsiohjelman mukaan näytelmä perustuu osittain kirjoittajan, Christopher Durangin omiin lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiin omasta kodistaan, jossa isä oli alkoholisti. Kipeää aihetta yritettiin lähestyä "mustan komedian" keinoin, mutta toteutus oli mielestäni lähes pelkästään groteski.

Alkoholismin lisäksi näytelmässä nostettiin esiin myös mielenterveysongelmat, puhevika, vammaisuus, uskoon liittyvät asiat ja ennen kaikkea se, että useista yrityksistä huolimatta perheeseen syntyy aina kuollut lapsi. Kärsimystä aiheuttavat asiat pyrittiin tuomaan esiin koomisina, äärimmäisen liioittelun avulla.

Vaikka uskoon ja uskonasioihin kohdistuva pilkka on jo valitettavan tavanomaista, niin roomalaiskatolisen papin osuus oli suorastaan irvokas.

Valitettavasti Jyväskylän kaupunginteatterin esitys ei kaikkien katsojien nauruhermoja kutkuttanut. Jotkut poistuivat jo väliajalla. Jos vaikka itse on menettänyt synnytyksessä haluamansa lapsen, niin ei ihan herkästi pysty asialle nauramaan.

Käsiohjelmassa Hannele Ruotsalo kirjoittaa, että kirjailijan mukaan pelottavista tunteista pääsee yli vain naurun voimalla. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että tämän naurun alla piilee itku.

Kun todella vakavia asioita tapahtuu, niin silloin on nauru kaukana. Tästä ei meidän suomalaisten tarvitse hakea esimerkkiä kovinkaan kaukaa.

Keskisuomalaisen kriitikon, Pauliina Siekkisen tavoin jäin ihmettelemään, mitä näytelmässä yritetään sanoa. Harvoin olen poistunut teatterista näin pettyneenä, enkä ollut ainoa.

MIRJAMI ASIKAINEN kulttuuri- ja nuorisolautakunnan jäsen kriitikko Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Äänestäjien tahdosta viis

Tourujoen luontopolku ei ole mikään jätepiste

Lyhyet

Ydinvoima turvallista

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.