Bio- energiasta annetaan vääriä mielikuvia

Eräät julkisuudessa esiintyneet professorit ovat antaneet harhaanjohtavia lausuntoja bioenergian kestävyydestä. Heidän kritiikkinsä kohdistuu erityisesti puunpolton ilmastovaikutuksiin. Väittämä on, että poltossa syntyvä hiilidioksidi sitoutuu takaisin puustoon noin sadassa vuodessa, joten ilmaan vapautuu kasvihuonekaasuja tätä nopeammin.

Tyypillisesti energiantuotantoon käytetään puuta, jolle ei ole muuta käyttöä. Merkittävä energiapuun lähde ovat nuorissa metsissä tehtävät harvennukset. Tämä tapahtuu puuston ollessa noin 25 vuoden ikäistä. Tavoitteena on hoitaa metsää, minkä seurauksena tutkitusti metsän kasvu kiihtyy. Mikäli kaadettua puuta ei hyödynnetä, se lahoaa varsin pian ja luovuttaa hiilidioksidin ilmakehään. Samoin tapahtuu päätehakkuilla syntyville hakkuutähteille. Jopa korjuusuositusten mukaisilla ravinteikkailla kohteilla olevat kannot lahoavat nopeammin kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää. Sata vuotta on väärä aikaperspektiivi.

On itsepetosta kuvitella, että Suomen energiahuolto hoidettaisiin tuuli- ja aurinkoenergialla ja lämpöpumpuilla. Pitkällä aikavälillä uudet energiamuodot ja energiatehokkuus tuovat uusia mahdollisuuksia, mutta vielä vuosikymmeniä joudumme turvautumaan perinteiseen energiajärjestelmään ja päästöjen alentamiseen siinä.

Bioenergia on paljon muutakin kuin ratkaisu ilmastopäästöihin. Tuomme energiaa jopa 8 miljardilla eurolla vuodessa. Vertailuna sote-uudistuksen säästötavoite on 3 miljardia euroa. Bioenergiaan sisältyy suuri liiketoimintamahdollisuus pk-yrityksille. Sen myötä haja-asutusalueet saavat työpaikkoja ja arvoton puu arvonlisää.

Akateemiset pohdinnat bioenergian kestävyydestä luovat epävarmuutta toimijoiden keskuuteen ja ohjaavat politiikan tekoa. Investointeja ei uskalleta tehdä ja hiilen poltto jatkuu.

Markku Paananen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.