Bioenergia on mahdollisuus

Öljy loppuu. Yksi vannoo aurinkoon, toinen vetyyn, kolmas hokee bio bio.. Itse kuulun biokaasu-faneihin. Kaasua saa tehtyä melkein mistä vaan ja kaasusta saa sähköä, jota on helppo siirrellä.

Kasvinviljelyn oheistuotteena tulee naatteja ja olkia. Öljykasvista puristetaan öljyt ja jää jäljelle valkuaisrehuksi kelpaavaa moskaa. Sen voisi syöttää sioille ja tuottaa lantaa biokaasun raaka-aineeksi. Ja läskistä saadaan biodieseliä. Siis takaisin oikein paksuihin läskipossuihin, joiden läskin alta löytyy mehevät kyljykset ja kinkut ihmisten omaksi energiaksi. Entä lihavat lampaat? Onhan tali ollut valaistuslähde silloin kun kynttilä oli kova sana.

Ruokohelpi ei ole ainoa palava kasvi. Mikä on horsman lämpöarvo? Tai nokkosten ja vattujen, joita kasvaa hakkuuaukeille. Entä voisiko jättiukonputkia hyödyntää. Ainakin kasvi kasvaa nopeasti ja helposti, joten biomassaa kertyisi. Voisiko geenimuuntelu poistaa polttajaisongelmat. Entä lupiinit?

Jo nyt kerätään biojätettä erikseen, mutta kompostoitavaksi. Miksi? Miksi ei tehdä biokaasua. Samaan siiloon voisi sulloa myös puutarharoskan ja puistojen haravointitähteet. Eikä jätteitä pidä kuljettaa ympäri maata, vaan joka kylään ja kaupunkiin on tehtävä oma kaasulaitos ja sen vierelle muun moskan polttolaitos jauhamaan sähköä. Jos bioaineista maksettaisiin vaikka kymppi kuutiolta, se innostaisi niin yhdistyksiä kuin yksityisiäkin niittämään tienvieriä. Kapeahan piennar on, mutta sitäkin pitempi kun kaikki Suomen tienpenkat lasketaan yhteen. Varmaan niistä useampi tuhat rekkalastia heinää kesässä kertyisi.

Kaasulaitosten jäte sopii lannoitteeksi niin pelloille kuin puuviljelmillekin, sillä ei sovi unohtaa pajua, leppää, koivua ja haapaa, joista saadaan haketta ja halkoja.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä että yhden suurvoimalan sijaan on tuhat pientä. Ne saadaan kun rakennetaan joka puroon vesimylly, niemennokkaan tuulimylly ja kattotiilet korvataan aurinkopaneelilla. Ja kaikki sähkövirta yhteisverkkoon. Sähköä riittäisi, vaikka joku sata kotivoimalaa silloin tällöin sippaisi. Fortum voisi siirtyä myymään sähkön sijaan sahkölaitoksia ja kalliilla hinnalla huolto- ja varaosapalvelua.

Eräässä lehdessä kerrottiin että Nepalissa biokaasutalous on rytinällä tulossa joka taloon ja tupaan. Laskelman mukaan kaksi lehmää ja viisi ihmistä tuottavat tarpeeksi jätteitä, jotta talo saadaan sähköistettyä yhdellä hehkulampulla ja nuotio vaihtaa kaasulieteen.

Suomessa harvoin on lehmiä niin vähän tai ihmisiä niin paljon yhdessä perheessä, mutta tuossahan olisi jotain laskelmien pohjaksi.

HELENA LAPINNIEMI Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Matala syntyvyys eläkejärjestelmän haaste

Lyhyet

Autoileva asiakas tekee omat johtopäätökset myös pysäköinnistä

Lyhyet

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.