Biologia ja rakkaus

Nico Rissanen korosti (Ksml 14.11.), että lapsen tarpeista suurin on rakkaus. Tämä on epäilemättä totta. Hän kuitenkin luo jostain syystä vastakkainasettelun rakkauden ja biologisen vanhemmuuden välille.

Tosiasiassahan tutkimusten mukaan biologinen suhde vanhemman ja lapsen välillä lisää todennäköisyyttä, että vanhemmat rakastavat lapsiaan ja ovat valmiit tekemään uhrauksia heidän puolestaan.

Sosiologian professori Frank Furstenberg kiteyttää tutkimusryhmänsä tutkimustulokset näin: ”Yksinkertaisesti sanoen, lapset hyötyvät yhdessä jatkuvasti asuvien vanhempiensa taloudellisesta ja emotionaalisesta panoksesta, ja tämä panostus on yleisesti ottaen suurempaa biologisten vanhempien kuin korvaavien vanhempien kohdalla.”

Vanhempien ja lasten biologinen side on vahva voima, joka lisää vanhempien lapsilleen antamaa panostusta, lasten vanhempiinsa kohdistamaa kiintymystä ja lasten mahdollisuuksia tulla tuntemaan itsensä tutustumalla omaan biologiseen, sosiaaliseen ja kulttuuriseen perimäänsä.

Yhteiskuntatieteen piirissä on vain harvoja asioita, joissa todisteiden paino on näin ratkaisevasti yhdellä puolella: tutkimus osoittaa, että biologisen isänsä ja äitinsä eheässä avioperheessä kasvavat lapset voivat parhaiten monissa eri suhteissa.

Mies ja nainen tukevat eri tavoilla lapsen tervettä kehitystä. Isyys tai äitiys eivät ole pelkkiä sosiaalisia rooleja. Sekä miehellä että naisella on luontainen biologinen taipumus panostaa omiin jälkeläisiinsä.

Monet homoseksuaalitkin vastustavat sukupuolineutraalia avioliittoa, koska se riistäisi lapselta joko isän tai äidin rakkauden. Jean-Pierre Delaume-Myard kirjoittaa: ”Vastustan sukupuolineutraalia avioliittoa, koska puolustan lapsen oikeutta isään ja äitiin.”

Jean-Marc Veyron la Croix toteaa: ”Jokaisella on rajoituksensa: se, että minulta puuttuu lapsi ja että kaipaan lasta, ei anna minulle oikeutta viedä lapselta äidin rakkautta.” Hervé Jourdan on samaa mieltä: ”Lapsi on rakkauden hedelmä ja lapsen täytyy säilyä rakkauden hedelmänä.”

Avioliittolain tarkoituksena on sitoa biologinen isä ja äiti yhteen, niin että lapsella olisi vakaa kasvuympäristö, jossa häntä rakastetaan, ymmärretään ja hänelle annetaan sekä naisen ja miehen malli että kuva sukupuolten välisestä dynamiikasta.

Tapio Puolimatka

kasvatuksen teorian ja tradition professori

Jyväskylän yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.