Brasilia pelaa parhaimmillaan huoletta, vain tässä hetkessä

Toivottavasti olen täysin väärässä kun julistan jo näin etukäteen, että mikäli Brasilia voittaa jalkapallon MM-kultaa kotikisoissaan, niin maa saavuttaa sen ”eurooppalaistuneella” sekä taktiikkaan perustuvalla ”normaalilla” pelillä.

Kaunis jalkapallo eli ”Joga Bonito” ja samban rytmit eivät enää rikastuta kun hetkittäin tämän lajin mahtimaan otteita, vaan tilalle on tullut voimakas urheilullinen sekä jopa kyynisiin mittoihin kohoava laskelmointi eri pelitilanteissa. Arvokkaita ja melkeinpä välttämättömiä asioita, jos haetaan maksimaalista menestystä. Silti mielestäni romanttisuus ja elegantti kauneus sekä mystiikka ovat arvokkaampia Brasilian jalkapalloa mitattaessa kuin mitkä tahansa voitot mihin hintaan hyvänsä.

En voi oikein millään ymmärtää tai hyväksyä sellaista jalkapalloajattelua, joka kunnioittaa ja hurraa peliesityksille, jotka eivät luo mitään suurenmoisen suurta sekä unohtumatonta, ja jotka eivät anna hyvää ja inspiroivaa esimerkkiä koko jalkapalloilevalle maailmalle.

Ehkä olen liian vaativa, mutta esimerkiksi Brasilian kohdalla olen joskus kokenut mahtavia tunneryöppyjä huikeiden peliesitysten myötä. Ne on palaneet sieluun ikuisesti...

Sanotaan, että brasilialainen hymyilee illalla, vaikkei tiedä mistä saisi ruokaa pöytään aamulla. Maan jalkapallo on parhaimmillaan ollut juuri tuon filosofian perusta: he elävät täysin tässä hetkessä eivätkä huolehdi tulevasta. Haaveissa ja unelmissa Brasilian jalkapallo on temppuja ja tanssia pallon kanssa, intohimoa, leikkiin sidoksissa olevia arvoituksia sekä voittamista ja tahtoa samban rytmissä.

Mutta onko näin enää nykypäivänä? Nähdäänkö brassipelaajalta sirkusmainen show kun hän on kentällä? Ei, koska maan jalkapallo on yksinkertaistunut eri syistä johtuen. Se on ammattimaistunut ja pelaajista on tullut urheilullisempia ja kurinalaisempia. Mutta valitettavasti heistä on kehittynyt samalla tylsempiä ja ennalta-arvattavampia. Se on sääli.

Brasilialaisen futiksen perusta on silti edelleen katupallossa. Se ei lopu koskaan! Sitä pelataan kadulla, rannoilla, pelloilla, koulussa ja olohuoneissa. Ja sitä pelaavat kaikki. Se ei ole maassa intohimo tai kutsumus, se on elämäntapa.

Katupallossa ihmiset oppivat jalkapallon filosofian tuhansilla toistoilla, joissa kopioidaan maan suurten mestareiden otteita. Samalla opitaan erilaisten pelitilanteiden kautta ottamaan lukemattomia hyödyllisiä seikkoja huomioon. Ja pienissä tiloissa on suorastaan pakko improvisoida sekä ajatella nopeasti.

Huippu-urheilussa on kysymys yleensä vain voitoista. Piste! Kuinka hemmetin usein tuota lausetta on toistettu? Se pitääkin paikkansa, ainakin osittain, mutta voitot eivät ainakaan jalkapallossa, pelien ruhtinaassa, takaa automaattisesti sädekehää ja kuolemattomuutta. Pitää melkeinpä pinnistää, että antaa Italian voittaa vuoden 1982 MM-kisat, sillä kuin suurelta valkokankaalta näkyy muistot siitä, miten loistavaa ja riemukkaan hurmaavaa peliä esitti samoissa kisoissa ehkä kaikkien aikojen paras Brasilia, aina surulliseen putoamiseensa asti.

Niin koville se silloin otti, että tuntui kuin värit olisi kadonnut muutamiksi päiviksi ympäriltä. Voittiko Italia ja Paolo Rossi silloin muuta kuin MM-pokaalin? Tuskin, mutta Brasilia loi jotain unohtumatonta ja jätti meihin jalkapalloromantikoihin ikuisen muiston.

Jäljen ovat jättäneet huikeat Brasilian yksilöt kuten Ademir, Didi, Garrincha, Vava, Rivelino, Socrates, Eden, Zico, Ronaldo ja tietenkin itse kuningasten kuningas Pelé, joka pystyi henkeäsalpaavilla esityksillään ja nerokkuudellaan valloittamaan kaikkien sydämet. Niinkuin Brasilian pelikin parhaimmillaan teki. Eli ei se kyynisyys ja yksinkertainen tulosten teko, vaan rytmikäs helminauhamainen sambarytmiin perustuva musiikki.

Siitä on Brasilia tehty. Toivottavasti se on myös sitä näissäkin kisoissa... Joga Bonito!

Heikki Järvelin

Toivakka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetLyhyetSiivoojat ovat ne jotka mahdollistavat hoitajien ja lääkäreiden työskentelyn.Kuka huomaa

Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.