Bussikorttien hinnoittelu epäoikeudenmukaista

Jyväskylässä asuvien opiskelijoiden on mahdollista saada alennusta tai korvausta bussilla kuljetuista koulumatkoistaan.

Hinta, jonka opiskelija joutuu maksamaan matkoistaan, riippuu matkan pituudesta. Jos opiskelijan koulumatka on alle 9 kilometriä, on hänen mahdollisuus ostaa näyttökortti, jonka hinta on 52 euroa kuukaudessa. Jos taas opiskelijan koulumatka on yli 10 kilometriä, saa hän Kelalta korvausta noin puolet normaalihinnoista, jolloin matkakortin hinnaksi jää 43 euroa kuukaudessa.

Kuulun opiskelijoihin, joille Kela korvaa puolet näyttökorttia vastaavasta 30 päivän kortin hinnasta. Ihmetyttämään jää, että opiskelija, jonka koulumatka on lyhyempi, joutuu maksamaan enemmän.

Suuri hintaero tulee kuitenkin siitä, että Jyväskylän liikenne ja Kela eivät toimi yhdessä. Asia on erityisesti omasta näkökulmastani hämmentävä, sillä opiskelijat saavat Jyväskylän liikenteen kaukomatkojen liput puoleen hintaan. Herääkin kysymys, miksi näyttökortin opiskelija-alennus on vain vajaa 20 prosenttia? Mitkä ovat ne kriteerit, joilla hinnat on päätetty?

Mielestäni korjaus tulisi tehdä alentamalla tasataksavyöhykkeellä asuvien opiskelijoiden jo korkealla olevia hintoja, jolloin säilyisi suhde, jonka mukaan lyhyemmän matkan omaavalla opiskelijalla on vähemmän matkakustannuksia kuin pitkän matkan opiskelijalla.

Vilma Tiainen

lukiolainen

Jyväskylä, Tikkakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.