Byrokratian pyhä lehm ä

Käsite rakenteellinen uudistus kuulostaa radikaalilta. Esimerkiksi kuntauudistukset ovat parhaimmillaan rakenteita korjaavia ja uudistavia. Vain paisunut byrokratia on esteenä. Tavoittena olisi valtion rahavarojen säästö kun tehostettaisiin hallintoa. Mitkä ovat kitkatekijät?

Vallan haltijat sekä joskus suhteettoman lukuisa virkailijakaarti tietenkin vastustavat asiaa. Olisi irtisanottava taloudellisin ja tuotannollisin syin ylimitoitettu henkilöstö. Yksi tehoyksikkö hoitaisi internetaikana neljän–viiden kunnan tai pikkukaupungin virastotyöt. Kun jokin tuotantolaitos järjestää YT-neuvottelut, ei tunteilla eikä säälillä ole osuutta. Valtio on myös budjettikuriinsa sekä kestävyysvajeeseen nojautuva työnantaja.

Kansanviisussa tosin lauletaan: ”Ajetaanpa pojat kyydillä, kyllä valtio kyydin maksaa. Valtion talliss`on sellainen ruuna, että kyllä se juosta jaksaa…” Mutta sopii kysyä: miten kauan enää?

Olemme oppimestarin tavoin neuvoneet milloin Kreikkaa tai Espanjaa talouskuriin. Miksi byrokratian rationalisointi on meillä kuin pyhä lehmä? Elvytämme velkarahalla.

Kun hallintokoneisto paisuu, se muodostaa yhteiskuntaluokan, Erno Paasilinna on todennut. Johtajaksi päässyt tarvitsee kaksi, ehkä kolme sihteeriä. Kansanedustajat tarvitsivat avustajan.

Miksi he eivät sitä itse palkanneet? Ministereillä on useita kalliisti palkattuja erityisavustajia. Älyn moniottelijoita kun on harvassa. Puhutaan konsulttidemokratiasta. Myös kuntasektorilla menot paisuvat, kun tehtäviin valitut eivät hallitse työnsä vaatimuksia. On palkattava useita konsultteja.

Uusia innovaatioita tuskin syntyy, ellei edustajiksi valita luovia ja hyvin koulutettuja ihmisiä. Miksi piti ostaa ylihintaan filosofi Himaselta kallis tulevaisuusennuste? Olisi voitu järjestää kilpailu parhaimmasta idealistasta, mikä kertoisi millaisia rakenteellisia uudistuksia pitäisi maassamme toteuttaa.

Poliitikot eivät siihen pysty. Heidän on toimittava äänestysryhmänsä ehdoilla. Olen varma siitä, että maastamme löytyisi myös nykypäivän Niukkasia, jotka menokurin osalta pystyisivät karsimaan runsaan määrän kalliita, köyhälle maalle turhan pröystäileviä menoeriä.

Luovuuden kekseliäisyyttä tarvitaan myös uuden sammon keksimiseen Nokian menetyksen jälkeen.

Seija Tuohesmaa

FM, kirjailija

Suolahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.