CFS-potilaat ahdingossa

Kun jalat menevät alta, käsi puutuu ja voimat loppuvat, moni pelkää MS-tautia. Oireet voivat kuitenkin johtua myös kroonisesta väsymysoireyhtymästä (CFS) eli myalgisesta enkefalomyeliitistä (ME), joka on 4–5 kertaa MS:ää yleisempi.

CFS:llä ja MS-taudilla on hyvin samankaltaiset oireet. Molempiin liittyy esimerkiksi voimakasta fatiikkia eli uupumusta, lihasheikkoutta ja neurologisia oireita. Kesällä kumpikin potilasryhmä kärsii kuumasta.

Pahimmillaan CFS voi olla etenevä ja johtaa kuolemaan. Osa potilaista on käytännössä halvaantuneita, puhekyvyttömiä ja saattaa tarvita jopa letkuruokintaa. MS-taudin on arvioitu lyhentävän elinikää keskimäärin 5–10 vuotta, CFS:n jopa 20 vuotta.

Testeillä (esimerkiksi selkäydinpunktio tai magneettikuva) CFS:ää ja MS-tautia ei voi erottaa toisistaan, vain oireista. CFS:ssä ei esiinny näköhermon tulehdusta, mutta usein kuumetta ja imusolmuketurvotusta. Sairaus alkaa usein hyvin äkillisesti infektion jälkeen.

MS-tautia sairastavat saavat yleensä tarvitsemansa sairasetuudet ja apuvälineet. Heille järjestetään kursseja ja kuntoutusta ja he voivat osallistua lääketutkimuksiin. Tarvittaessa he voivat päästä esimerkiksi asumaan MS-potilaille tarkoitettuihin palveluasuntoihin.

CFS-potilaille ei ole tarjolla mitään näistä. Heille ei usein myönnetä edes sairaspäivärahaa, koska Kela ei pidä CFS:ää oikeana sairautena – vaikka Maailman terveysjärjestö WHO on tunnustanut sen neurologiseksi sairaudeksi (nykyinen ICD-10-koodi G93.3) vuodesta 1969.

Siinä mielessä väärä MS-diagnoosi voi ironisesti olla onnenpotku vaikeasti sairaalle CFS-potilaalle.

Toisaalta MS-lääkkeet eivät (pieniannoksista naltreksonia lukuunottamatta) auta CFS:ään. Jos CFS-potilaat saavat vääriä diagnooseja, sairauden yleisyys ja vakavuus jäävät huomiotta.

CFS-potilailla, joita Suomessa on jopa yli 20 000, on oikeus asianmukaiseen hoitoon ja tarvittaessa sairasetuuksiin, apuvälineisiin ja muuhun yhteiskunnan tukeen. Tällä hetkellä potilaiden tilanne on täysin kestämätön.

Maija Haavisto

lääketiedekirjoittaja

Amsterdam, Alankomaat

Kristiina Koistinen

MS- ja CFS-potilas

Kuopio

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

Oma koti on elämän perusta

Vauhdikas inkluusio?

Louhunsalmi Säynätsalossa. Kuva: Leena Lätti

Lyhyet

”Potilas ensin” on Sairaala Novan suunnittelun periaate

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.