Deflaatiota pelätään aivan suotta

Euroopan keskuspankki torjuu deflaatiota korkojen laskulla. Ekonomistit pelkäävät hintojen laskua kuin ruttoa. Eihän kukaan osta enää mitään, kun kaiken saa ensi vuonna halvemmalla. Talouden pyörät pysähtyvät.

Pysähtyvätkö todella? Silloin tällöin nähdään uutiskuvia leireistä, joita on muodostunut elektroniikkaa myyvien liikkeiden eteen. Ostajat jonottavat tarvittaessa parikin päivää saadakseen varmuudella uuden tabletin tai pelikonsolin tms. heti tuoreeltaan.

Kuitenkin kaikki tietävät, että kahden kuukauden päästä sitä myydään reilulla alennuksella ja viimeistään vuoden päästä tulee markkinoille entistä parempi ja halvempi laite.

Erityisesti tietotekniikassa on deflaatio laukannut viimeisen reilun kolmenkymmenen vuoden aikana käsittämättömällä vauhdilla. Se lähentelee jo täyttä sataa prosenttia. Tietokoneiden kohdalla vertailu on hankalaa, koska hintojen laskun lisäksi ominaisuudet ovat parantuneet valtavasti. Tallennukseen käytettävien välineiden kohdalla vertailu on helpompaa.

Ostin vuonna 1982 ensimmäisen ”oikean” tietokoneeni. Tietojen tallennukseen käytin 5.25 tuuman levykkeitä, kapasiteetiltaan 160 kB, hintaan 32 markkaa kappaleelta.

Nyt käytän enimmäkseen 8GB:n muistitikkuja, joista maksoin viimeksi 8 euroa. Hinnat ovat kyllä laskemaan päin. Edellä mainittuja ”lerppuja” tarvittaisiin 50 000 kappaletta korvaamaan yksi muistitikku.

Päällekkäin ladottuna ne muodostaisivat yli 50 metrin korkuisen pinon tai vierekkäin aseteltuina 700 metrin mittaisen nauhan. Hintaa tulisi noin 640 000 nykyeuron edestä. Siinä sitä deflaatiota.

Tiedossa oleva nopea hintojen lasku ja ominaisuuksien paraneminen ei hillitse ostohaluja it-alalla sen paremmin kuin viihde-elektroniikassakaan.

Kansa on saatu aivopestyksi, että uutta on pakko ostaa, maksoi mitä maksoi. Miksi samanlainen valistus ei tehoaisi muuallakin? Ei ole mitään järkeä lykätä auton tai asunnon ostoa vain siksi, että joskus myöhemmin se saattaa olla halvempi. Ja asua teltassa siihen asti.

Kaikesta huolimatta, korkojen lasku on hyvä asia.

Juha Nikulainen

Mänttä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Ihminen kaipaa kontakteja muiden kanssa

Älä unohda vanhusta!

Huviajelun kieltävä laki on turha

Ikäihmisten täytyy pysyä kotona

GPS-siru kalliisiin polkupyöriin

Lyhyet

Joutuvatko pienituloiset koronakriisin maksajiksi?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.