Demokratia on paras hallitusmuoto

Veli Isosaari ehdottaa (Ksml 9.10.) siirtymistä demokratiasta älyllisen eliitin valtaan. Tämä ajatus ei ole historiallisesti uusi.

Platonin ideaalivaltiota johti filosofikuningas. Uuden ajan alussa valistunutta itsevaltiutta kannatettiin laajasti. Leninistisen teorian mukaan kommunistisen puolueen etujoukko luotsaisi Neuvostoliiton maailman johtavaksi valtioksi, tunnetuin tuloksin.

Valitettavasti ei olekaan mitään takeita siitä, että lahjakkaimmat ihmiset olisivat myös moraalisesti korkealla tasolla. Natsien johtajat menestyivät erittäin hyvin älykkyystestissä, mutta silti he kykenivät poikkeuksellisiin hirmutekoihin.

Kaiken kaikkiaan päätöksenteossa tärkeimmät ominaisuudet taitavatkin olla ahkeruus, sosiaalinen lahjakkuus ja yhteistyökyky, vaikka älykkyydestä ja luovuudesta on varmasti hyötyä.

Valta usein turmelee ja absoluuttinen valta turmelee absoluuttisesti. Demokratiassa vallan vaihtuvuus on turvattu. Kansa valitsee edustajansa päättämään asioista, mutta voi seuraavassa vaalissa vaihtaa heidät.

Tämä on tärkeä periaate, joskin yhteiskuntaa pitää kehittää avoimempaan ja osallistavampaan suuntaan, jolloin kansalaiset voivat olla mukana päätöksenteossa vaalien välilläkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.