Demokratian halveksuntaa

Jyväskylän kaupunki julisti arkkitehtikilpailun Kankaan alueesta sulkien tietoisesti määrittelystä pois alueelle oleellisemman, ennen teollistumista vapaana virranneen Tourujoen koskineen.

Arkkitehtien ajatukset rajattiin vanhoihin teollisuuskiinteistöihin, ikäänkuin ne yksin edustaisivat alueen erityisyyttä.

Jo ennen kiireellä esityslistaan tuotua asiaa kaupunkilaisilta haluttiin ideoita, kuulla ja sitouttaa demokratian nimissä tämän yli 130 vuoden ajan teollisuudelle valjastetun mutta nyt kahleista vapaan, aivan kaupungin keskustaan kylkeen liimautuneen alueen kehittämiseen.

Netissä avattiin verkkokysely, johon vastasi nopeasti lähes tuhat kaupunkilaista. Heistä noin 85 prosenttia oli pitkän uoman kannalla. Osa vastaajista ilmaisi jopa halukkuutensa sitoutua tarvittaessa osaan rakentamiskustannuksista.

Valtuustokäsittelyssä lähinnä vain vähäteltiin kuntalaisten nettikyselyssä ilmaisemaa kiistatonta tahtoa pitkälle uomalle.

Esittelijän tarkoituksenhakuisuus ilmeni törkeästi, kun kunnostuskustannukset tietoisesti yli kymmenkertaistettiin satoihin jo toteutettuihin vesistöjen ennallistamishankkeisiin nähden. Esityksessä ei myöskään tuotu esiin Suomeakin koskevaa, EU:n ajamaa vaatimusta ennallistaa alue teollisuustoiminnan loputtua. Eli esittelijä jätti sytytyslangan tietoisesti palamaan.

Sitäkään ei tuotu esiin, että Keljon voimala tuottaa 10 tunnissa saman sähkömäärän kuin Tourulan vesivoimala koko vuodessa.

Päinvastoin uhiteltiin JE:n esittämillä mittavilla korvausvaatimuksilla, jos vesivoimalatoiminta jouduttaisiin ajamaan alas. Jo ajatuskin kaupungin sataprosenttisesti omistaman JE:n uhittelusta omistajaansa vastaan vaikutti absurdilta.

Seurasin internetistä asian käsittelyä valtuustosalissa. Apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto pyysi puolisen tusinaa kertaa puheenvuoron ja suorastaan kiristi valtuutettuja, että päätös on tehtävä tässä ja nyt. Muutoin työttömyys riistäytyy käsistä, kun kaupungin palkkalistoilla olevat infra-työntekijät ja alueen rakentajat eivät pääse töihin heti, vaan hanke saattaa siirtyy vähintään vuodella.

Pitääkö valtuutettujen suostua moiseen demokratiaa halveksivaan manipulointiin, semminkin kun hätäilyllä ja osin väärillä perusteilla vesitetään ainutlaatuinen ja taloudellisesti edullisin mahdollisuus kaupunkijoen vapauttamisesta?

Heikki Elonheimo

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

Lyhyet

DI-koulutus tuo mahdollisuuksia

Vierailijakolumni: Matkailua kesä-Suomessa

Lyhyet

Jyväskylän sote-asioihin järkeviä päätöksiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.