Dialogiin tarvitaan kaksi halukasta osapuolta

Päätoimittaja Mervola selosti kiintoisasti, miten eri hallitukset ovat yrittäneet saada maan taloutta kuntoon (Ksml 8.7.). Kirjoituksen lopun päätelmiin en voi yhtyä. Siinä hän toteaa kuten median monet pasuunat ja idänsuhteista huolestuneet, että ulkopoliittisen johdon päätös evätä Etyj-kokoukseen pyrkiviltä kuudelta venäläiseltä maahantulo oli virhe.

En ole samaa mieltä, sillä päästämällä EU:n kieltolistalla olevat aggressiiviset poliitikot Helsinkiin olisi tehty vahinkoa murentamalla asetettujen pakotteiden uskottavuutta. Pakotteet, niin taloudelliset kuin matkustusrajoituksetkin, olivat oikeutettu reaktio niin Krimin valtauksen kuin itsenäisen Ukrainan horjuttamisen johdosta. Venäjä on itse kirkkaasti rikkonut Etyk-asiakirjan pelisääntöjä. Olisiko kiellossa olevien kanssa voitu käydä dialogia, tuskin.

Tietäen hyvin, että Etyj-kokouksessa Venäjä kokisi oikeutettua kritiikkiä, se nimesi valtuuskunnan, jonka eräillä jäsenillä ei olisi pääsyä Suomeen. Tästä syntyi Suomeen kohdistuva jupakka, jolla voitiin ohjata huomio pääasiasta – Venäjän rikkomuksista – Suomen päätöstä koskevaan sivuteemaan. Hämminki on ollut melkoinen. Dialogiin ja hyviin suhteisiin tarvitaan kaksi halukasta.

Mutta vaikka ulkopolitiikka on alati tärkeä, Suomen ongelmana on ja pysyy huolestuttava talouskehitys. Suomi-laiva purjehtii raskaassa vesilastissa.

Paavo Rantanen

ministeri

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Avoin kirjeeni kansanedustajille

Kansallisarkisto, sotiemme historian tutkimus ja SS-olettamukset

Lyhyet

Lyhyet

Metsiä älköön hävitettäkö

Miksi päättäjiä ei kiinnosta tieteellinen tieto metsistä?

Raskaussyrjintää on kunnissa yhä aivan liikaa

Pyöriä nuorille vai kuljetusapua vanhuksille?

Akkujen metallit kaupan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.