Digitalisoiminen edellyttää herkkää korvaa

Digitalisaatio on Suomen hallituksen strategian läpileikkaava teema. Hallitusohjelmassa toimintatapojen digitalisointi on nostettu keskiöön muun muassa työllisyyden sekä turhan sääntelyn ja byrokratian purkamisen rinnalle. Julkiset palvelut on tarkoitus rakentaa käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi toimintatapoja uudistamalla.

Hyvä esimerkki julkisten palvelujen digitalisoimisesta on työ- ja elinkeinoministeriön koordinoima Oma Yritys-Suomi -palvelu, joka tarjoaa verkossa tietoa, työkaluja ja neuvontaa yrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille kautta maan. Oma Yritys-Suomi -palvelulla on käyttäjiä jo 20 000.

Yrittäjä voi, vaikka kotisohvaltaan, laatia Oma Yritys-Suomessa muun muassa liiketoiminta- tai kansainvälistymissuunnitelman, hakea sopivia asiantuntijoita ympäri Suomea, verkostoitua muiden yrittäjien kanssa sekä pyytää asiantuntijoilta kommentteja esimerkiksi omaan liiketoimintasuunnitelmaan ja siihen liittyviin laskelmiin.

Hallitusohjelman tavoitteet julkisten palveluiden digitalisoimisesta ovat kannatettavia ja tarpeellisia. Kyse ei silti ole vain uusien palvelujen digitalisoimisesta, vaan myös nykyisten palvelujen kehittämisestä. Tämä edellyttää herkkyyttä kuunnella käyttäjäkokemusta, valmiutta reagoida palautteeseen sekä halua pysyä mukana muuttuvassa maailmassa.

Myös Oma Yritys-Suomea kehitetään jatkuvasti. Jatkossa palvelussa voi muun muassa hakea julkista rahoitusta, antaa liiketoiminnassa tarvittavia ilmoituksia ja hakea vaadittavia lupia sekä hoitaa yritystoimintaan ja työnantajuuteen liittyvät velvoitteet digitaalisesti.

Olisi kuitenkin epärehellistä väittää, että kaikki olisivat yhtä innoissaan digitalisoitumisesta. Kaiken digipuheen ja muutoksen keskellä onkin tärkeää muistaa ja ottaa huomioon ne, jotka eivät ole sinut digitaalisuuden kanssa ja jotka eivät osaa, pysty tai halua käyttää digitaalisia palveluja. Esimerkiksi Yritys-Suomi tarjoaa yrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille neuvontaa myös puhelimitse ja kasvokkain kautta maan.

Benita Troberg

hankepäällikkö

Työ- ja elinkeinoministeriö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.