Duunari on nykyään kirosana

On uskomatonta, miten tehokkaasti porvarit ovat saaneet työväestön hajalleen yhteiskunnassamme. Termi duunari eli palkansaaja ovat työnantajien ja lähinnä suurpääoman edustajien toimesta saanut hyvin ala-arvoisen sävyn. Jos tuhansia työntekijöitä voidaan lomautella ja irtisanoa miltei sormia napsauttamalla, niin eihän työllä ja työntekijällä voi kovin suurta arvostusta olla, ei edes työntekijöiden itsensä keskuudessa. Vielä uskomattomammaksi asian tekee aika, jolloin taloustilanteemme pitäisi herättää keskustelua ja kritiikkiä työn arvostuksesta, sekä työn ja toimeentulon riittävyydestä.

Tämän päivän työväestö kokee olevansa kaikkea muuta kuin työläisiä tai palkansaajia. He ovat alempaa keskiluokkaa, pienituloisia ja köyhiä, joille on trendikkäämpää ottaa kärkevästi kantaa ympäristö- sekä maahanmuuttopolitiikkaan ja vaikkapa uskontoon, rahayksikköön tai natoon kuin häpeällisesti tunnustaa olevansa enemmän kiinnostuneita omista työolosuhteistaan ja toimeentulostaan. Ja mitä tekevät perinteiset työväenpuolueet SDP ja Vasemmistoliitto; he antautuvat kilpasille jo työväestön arvoista irrottautuneille puolueille heidän omilla teemoillaan ja yrittävät epätoivoisesti selittää äänestäjille, että nämä ovat tärkeimpiä asioita meidänkin puolueelle. Samalla "unohdetaan" kertoa, että me olemme työväestön ja palkansaajien etuja ajamassa ja työn arvostusta nostamassa. Aivan kuin varottaisiin käyttämästä sanaa työväenpuolue.

Vaalien jälkeen vain hymyillään vaivautuneesti toimittajille ja kameroille; "Kiitos kaikille äänestäjille. Olemme tehneet loistavan vaalikampanjan, meillä on ollut hyvä henki, mutta se ei vain riittänyt tällä kertaa parempaan. Emme saaneet omaa viestiämme tarpeeksi selvästi esille". Hei haloo! Mitä ihmeen viestiä? Sitäkö, että me olemme kiinnostuneet kaikesta muusta enemmän kuin itse työstä ja työläisistä, palkansaajista.

Porvareiden ei muuten tarvitse selitellä omilleen olevansa pääoman puolustajia, päinvastoin he voivat uistella huoletta vieraissa vesissä kalastellen ääniä "talkoorukkas-vieheillään" kertoen, että "vastakkainasettelun aika on ohi". He katsovat sivusta ja nauravat makeasti työväestön koohkamiselle asiasta toiseen, kuinka työläiset puhuvat joviaalisti aidoista ja seipäistä, samalla unohtaen perusasiansa.

Miten voi olla mahdollista, että jokseenkin kaikkien mielestä taloustilanteemme ahdinkoon ajaneen suurpääomien edustajia lähimpänä oleva puolue voi olla maamme suurin ja valtaapitävin? Täytyy myös onnitella suomenruotsalaisia onnistuneesta vaalikampanjastaan; reilun 5 prosenttin kansanryhmä sai reilun 6 prosentin kannatuksen. Voi kun meillä duunareillakin olisivat yhtä yhteneväiset rivit ja yhtä suuri yhteiskunnallinen vaikutus yli asiamme. Seuraavia vaaleja odotellessa.

JUKKA HÄMÄLÄINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pyrstötiainen piristi harmaata päivää. Kuva: Sirpa Jyske

Lyhyet

Tilhi. Kuva: Kari Manne

Lyhyet

Lukijan kuvatVikkelä kärppä. Kuva: Markku Parantainen

Pilvet loimuaa Muuramessa. Kuva: Jorma Soininen

Pelastetaan edes taimen

Halla-aho halusi Sipilän hallitukseen

Suuria hankkeita

Kirjallisuuden kuninkuusravit

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.