Duunarin ääntä tarvitaan EU:ssa

Eurovaalit? Ketä kiinnostaa, ei se minua kosketa… Näin moni palkansaaja ajattelee ja jättää äänestämättä – ja tekee pahan virheen. Seuraava europarlamentti tekee useita päätöksiä koskien suomalaista työelämää.

Näissä vaaleissa valitsemme itsellemme edustajia päättämään työehdoistamme, työhyvinvoinnistamme, työsuojelustamme ja työoikeuksistamme. Euroopan unionissa ratkaistaan myös ongelmat liittyen kaksiin työmarkkinoihin, harmaaseen talouteen ja työnantajien veroparatiisikikkailuun. Asioihin, jotka vaikuttavat suomalaisen hyvinvointivaltion säilymiseen tulevaisuudessa.

EU-direktiiveistä tulee monelle mieleen vain kurkkujen käyryys. Europarlamentissa käsiteltävät työelämän asiat ovat meille Euroopan työläisille elintärkeitä. Esimerkkinä kaksien työmarkkinoiden estäminen; vapaan liikkuvuuden nimissä ei voida hyväksyä työehtojen polkemista ja ihmiskauppaa.

Varsin lähellä toteutumista on ammattiliittojen joukkokanneoikeus, joka on yksi tärkeimmistä työelämän oikeudenmukaisuutta ja yritysten reilua kilpailua parantavista tavoitteista.

Ay-liikkeen tavoitteita ovat myös eurooppalaisen irtisanomissuojan saaminen Suomeen, työnantajien laittomuuksien karsiminen, työaikasuojan turvaaminen ja työsuojelun sekä koulutuksen kehittäminen.

Näihin meille kaikille tärkeisiin asioihin voidaan EU-tasolla vaikuttaa työväenpuolueiden kautta. Asiantuntemusta löytyy ay-taustaisilta ehdokkailta, heillä on tietoa työpaikkojen arkipäivästä. Isolla rahalla kampanjoivat porvaripuolueet tai taloustaantumaa hyväksikäyttävät oikeistopopulistit eivät työntekijän oikeuksia EU:ssa tai Suomessa paranna.

Juha Ruotsalainen

puheenjohtaja

Jyväskylän Kirjatyöntekijäin Yhdistys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.