EU-paikat taas myynnissä

Eurovaalit ovat kesäkuussa ja 13-onnellista "meppiä" saa paikkansa ja mahtavat palkka ynnä muut edut joilla euroedustajat lihottavat kukkaroitaan. Tämähän onkin valta-osan edustajista päätehtävä kun paikka edustajaksi on varmistunut. Kovin suuria siellä yksittäinen edustaja ei pysty tekemään vaikka olisi halujakin mutta näyttäisi ainakin nykyisten edustajien kohdalla se vähäkin tahto puuttuvan.

Pääsy tänne "kultapossu kerhoon" on selvästi rahapussin paksuudesta kiinni. Kun koko suomi on yhtä vaalipiiriä ja mainostamisen tulisi levitä koko maahan on helppo huomata, että rahattomien on turha vaivautua.

Vertailun vuoksi jos kokoomuksen ehdokkaat käyttää 10 000-100 000-euroa ehdokasta kohden mainontaan ja jokin pienpuolueen ehdokas, jolla ei ole puoluetukirahoja apunaan ehkä 500-1000 euroa, niin ei ole vaikea veikata kummalla on paremmat mahdollisuudet mennä läpi. Näin demokratia toteutuu tässäkin asiassa ja vaikutusmahdollisuudet ovat suoraan verrannollisia rahan määrään, jolla vaalikampanja käydään.

Tämä on tietenkin suurimpien puolueiden tahdon mukaista, koska vaalirahoituksen rajaaminen johonkin kattosummaan, ei eduskunnassa mene läpi. Näin varmistetaan ettei euroedustajaksi vahingossakaan pääse henkilöä, joka saattaisi edustaa parlamentissa tavallisia suomalaisia, eikä suurten puolueiden valtapelejä.

Turvataan, että sadat miljoonat eurot valuvat maastamme unionin pohjattomaan kassaan, jonka tarkkaa valvontaa ei ainakaan tähän saakka ole pystytty järjestämään. Lähes kuukausittain paljastuu erilaisia väärinkäytöksiä, joissa rahat ovat hävinneet taitavien huijareiden käsiin.

Päätökset niistä suomalaisille tärkeistä asioista, jotka aiemmin tehtiin eduskunnassa, on annettu Brysseliin, missä niistä ei monestikaan ymmärretä mitään. Tämä on suomen oikeistolaistuneen politiikan seurausta. Lisäksi kun äänestämässä käy ehkä noin 40 prosenttia kansasta ei liene ihmeellistä että leipäjonot pitenee ja eriarvoisuus lisääntyy. Rahan valta on aina eri asia kuin kansanvalta joka suomessa on pienentynyt vuosi vuodelta. Vaikuttaa tietenkin voi äänestämällä niitten puolueitten ehdokkaita, jotka eivät ole olleet mukana, nykyisen laman kehittymiseen. Tätäkin mahdollisuutta kannattaa käyttää vaikka toivo paremmasta ei kovinkaan ruusuiselta näyttäisikään.

RAIMO NIININEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.