EU-raha ei kiinnosta

Olin äskettäin Saksassa arvioimassa Suomen Akatemiaa vastaavan organisaation DFG:n (Deutsche Forschungsgemeinschaft) laskennallisten tieteiden tutkimushankkeita. Keskustelussa tuli selkeästi ilmi, että saksalaiset alan huippuprofessorit ja heidän ryhmänsä eivät ole kiinnostuneita EU:n tutkimusrahoituksesta. Useimmat edustavat myös alansa huippua maailmassa. He perustelivat kantaansa useilla eri syillä. He näkivät että EU:n puiteohjelmien tutkimushankkeet eivät ole riittävän innovatiivisia, arviointimenettely on satunnaista ja osittain korruptoitunutta.

Myös saatavan rahoituksen määrä on hakemis- ja hallinnointivaivaan nähden kohtuuttoman pieni.

On siis ajanhukkaa ja tieteelliselle kehitykselle jopa negatiivista olla mukana EU-hankkeiden valmistelu-, toteutus- ja raportointiprosesseissa.

Joissakin huippuyliopistoissa hallinto on antanut ohjeet pidättäytyä EU-hankkeisiin osallistumisesta. Saksassa kansallinen rahoitustilanne on varsin hyvä eikä resursseja kannata haaskata marginaaliseen puuhasteluun. Olen pitkälti samaa mieltä saksalaisten kollegojeni kanssa.

Samansuuntaisia viestejä on tullut kollegoiltani mm. Ranskasta, Itävallasta ja Ruotsista. Tutkimusyhteistyötä halutaan tehdä, mutta ilman monimutkaisia hallinnollisia kuvioita. Olemme sopineet kahdenkeskisistä hankkeista ja tutkijakouluyhteistyöstä niin, että vastaanottava osapuoli kattaa syntyvät lisäkulut.

Innovatiivisuus on EU-hankkeista mielestäni kaukana. Suosittelen kansallista rahoitusta.

PEKKA NEITTAANMÄKI professori, Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Maamme kuntataloudet yskivät nyt huolestuttavasti

Maanpuolustuksen oltava uskottavaa

Älä hanki lemmikkiä, jos et voi huolehtia siitä

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Ymmärrys hoi, äly älä jätä!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.