Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Äskettäin pidetty Neste Ralli herätti odotetusti keskustelua autourheilun aiheuttamista päästöistä. Aihe on ollut säännöllisesti Jyväskylässä esillä. Pääministeri Antti Rinne piti tärkeänä, että ralleja kehitetään ympäristön kannalta oikeaan suuntaan (Yle 2.8.). Ralleja toden totta kehitetään ja MM-sarjassa tullaankin jo muutaman vuoden sisällä ajamaan hybridiautoilla (Yle 15.6.).

Viime hallitus asetti tavoitteeksi nostaa vuoteen 2030 mennessä biopolttoaineiden osuuden myydystä tieliikennepolttoaineesta 30%. Tämä tarkoittaisi 50 000 kaasuautoa Suomen teillä. Kaasuautojen määrä tuplaantuikin viime vuonna, mutta 2019 alussa niitä oli maassamme vain 6 700. Matkaa tavoitteeseen siis riittää.

Jyväskylä voisi kantaa kortensa kekoon tarjoamalla Jyväs-Parkin kautta edullisempaa parkkitilaa biokaasu- ja sähköautoille. Jyväs-Parkki käyttää parkeerauksessa Moovy-sovellusta, joka tunnistaa auton rekisteritunnuksen. Rekisteritunnuksen kautta voidaan varmistaa, että auto käyttää ei-fossiilisia polttoaineita. Näin ei tarvitsisi rakentaa päällekkäisiä järjestelmiä tai ratkaisevasti muuttaa olemassa olevia.

Jyväskylän keskustan hiljenemisestä on puhuttu paljon. Ensimmäinen parkkitunti ilmaiseksi tai alennettu hinta houkuttelisivat sähköllä ja kaasulla autoilevia asioimaan keskustassa sekä tarjoaisi autoileville yhden hyvän syyn lisää harkita esimerkiksi biokaasuautoon siirtymistä. Edullisempaa parkkitilaa ei-fossiilipolttoisille autoille tarjotaan jo ainakin Helsingissä ja Vaasassa.

Jyväskylä on sitoutunut olemaan vuoteen 2050 mennessä ylikulutukseton ja päästötön kaupunki. Tavoite vaatii ratkaisuja, joilla rohkaistaan ja ohjataan ihmisiä tekemään kestäviä valintoja myös henkilöautoliikenteessä.

Niilo Nissinen

politiikan tutkimuksen opiskelija, YTK

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.