Edunvalvonnan valtuutuksesta

Kenen haluaisit hoitavan asioitasi silloin kun et pysty itse niitä hoitamaan? Kuka on se henkilö, joka pitää sinun puoliasi, kun olet sairauden tai muun syyn vuoksi kykenemätön ajamaan omia etujasi, jos olet yksin elävä, eikä sinulla ole ketään lähiomaisia tai ne ovat sellaisia, että et haluaisi ainakaan heidän hoitava itseäsi koskevia päätöksiä ja asioita?

Yleinen edunvalvonta siirtyy maistraatteihin, eikä siellä ole persoonallista huolenpitäjää, joka kävisi katsomassa ja huolehtimassa henkisestä hyvinvoinnista ja elämänlaadusta. Se on taloudellisten asioiden hoitoa. Taidamme ajatella, että elämme ikuisesti ja terveenä sitten suoraan hautaan! Näin se ei kuitenkaan käy läheskään aina. Elinikä lisääntyy ja avuttomuus sekä sairaudet sen mukana.

Laki edunvalvonnasta ja valvontavaltuutuksen tärkeydestä on voimassa, mutta ei ole kovin hyvin kuitenkaan tavoittanut ihmisiä. Testamentti tehdään usein ja varsinkin yksinään elävät ihmiset, joilla ei ole perillisiä, hoitavat sen tekemisen, mutta entä sitten kun kunto heikkenee ja tarvitsee edunvalvojaa? Siihen ei olekaan nimetty ketään läheistä. Silloin kuvaan astuu usein vain yleinen edunvalvoja. Edunvalvonta taas päättyy ihmisen kuolemaan. Kenen haluaisit tekevän sinulle viimeiset palvelukset?

Jouduin ajattelemaan tätä asiaa, kun iäkäs ystävä sairastui ja tarvitsi edunvalvontaa. Hänen läheisensä olivat yhtä vanhoja, eivätkä pystyneet hoitamaan asioita. Edunvalvonta siirtyi yleiselle edunvalvojalle ja minä lupasin pitää hänen puoliaan, mutta ilman valtuutusta se oli äärimmäisen vaikeaa, myös henkisesti, itselleni. On vaikeaa saada tietoja sairaalareissujen aikana, vaikka onneksi hän oli sentään nimennyt minut jo aiemmin terveysasioittensa tiedon saajaksi. Yksilön suoja on varsinkin terveysasioissa todella tiukka - syystäkin.

Edunajamisvaltuutus pitäisi siis tehdä, kun on itse kykenevä ajattelemaan selkeästi, eli terveenä! Se lisää elämänlaadun varmistamista ja turvallisuuden tunnetta, joka varsinkin muistisairaalle on äärimmäisen tärkeää. Julkinen terveydenhuolto on tulevaisuudessa yhä kovempien paineiden alla. Testamentti luetaan vasta kuoleman jälkeen, mutta edunvalvontavaltuutus koskee elämänaikaista huolehtimista ja toiveita omasta hoidosta. Se ei anna edunvalvojalle vapaita käsiä muuhun kuin lähimmäisensä hyväksi toimimiseen, eikä se esimerkiksi anna avointa valtakirjaa hänen omaisuuteensa.

Jos olet yksin tee valtakirja varmuuden vuoksi. Se mahdollistaa sinulle ehkä toiveittesi mukaisen laadukkaan vanhuuden myös sairauksien yllättäessä ja viedessä oman harkintakyvyn. Tee se vaikka samalla kun laadit testamenttisi. Jokaisella pitää olla joku, joka haluaa auttaa ystävää. Älä ajattele, että se on liian raskas taakka hänelle.

EIJA KASILA Suolahti, Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.