Eduskunnan kokoonpano on kansan tahto

Eduskuntavaaleista asti jatkuneen keskustelun yleinen päätelmä on ollut: väärin äänestetty. Tämä ihmetyttää minua.

Päättäjiksi on valikoitunut kouluja käymätön, sivistymätön sekalainen sakki. Mutta kysehän on kansanedustajista, kansasta – eli meistä. Ei ole peilin vika, jos peilikuva ei miellytä.

Vaalien jälkeen etenkin keskusta selitti epäonnistuneensa vaalikampanjassa. Moinen puhe on äänestäjien tahallista halveksuntaa.

Ikään kuin äänestäjä ei muistaisi, mitä vaalikaudella tuli tehtyä. Esimerkiksi keskustan Sirkka-Liisa Anttila julisti ministeripestin saatuaan, että nyt puretaan EU-byrokratia, jonka sovellutus on pääsiassa kotimainen saavutus.

Tietääkseni ei tapahtunut mitään, sillä jos byrokratiaa olisi kevennetty, joku olisi menettänyt työpaikkansa. Ainoa Anttilan saavutus lienee Saimaalta, norppien olojen parantaminen. Eli Saimaalla hylje on arvokkaampi kuin ihminen. Jos ihminen sinne menee, kalastaa ei ainakaan saa.

Paula Lehtomäki ajoi jätevesilakia siihen malliin, että nykyisin maalla on hyvin vaikea rakentaa, viemäriä ei ainakaan saa tehdä. Koska Itämeri saastuu.

Joissakin maakuntatapahtumissa yritin päästä Mauri Pekkarisen puheille hänen hallintoalaansa koskeneessa asiassa, mutta selkääntaputtajat piirittivät häntä häntä niin sankasti, että en päässyt kymmentä metriä lähemmäksi. Sitten minä kirjoitin, vielä ei vastausta ole kuulunut. Toki ymmärrän, että maakunnan asiat unohtuvat ministerikiireiden vuoksi.

Viime vaalikaudella vaadittiin turkistarhauksen lopettamista. Mukana Keski-Suomesta olivat ainakin SDP:n Susanna Huovinen, kokoomuksen Henna Virkkunen ja oli siellä muitakin. Ajattelutavan mukaisesti seuraavaksi kiellettäneen sikatalous, sillä väärinhän se on, että sikoja pidetään karsinoissa, kun sianlihaa saa kaupan hyllyltä.

Nykyään kansanedustajat eivät alennu kansaa kuuntelemaan muulloin kuin kaksi viikkoa ennen vaaleja. Muuna aikana he määräävät, kuinka kansan on oltava ja veronsa maksettava. Ja sitten ihmetellään, minne on hävinnyt puolueuskollisuus ja kansan tuki.

Mikko Hietanen

Viitasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

Asunto-osakkeiden siirrot on tutkittava

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.