Ei avo- hakkuille

Kansalaisaloite avohakkuiden kieltämiseksi valtion metsissä on saavuttanut eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta. Suomalaiset haluavat muutosta siihen, kuinka metsiämme hakataan.

Hakkuutapojen muuttaminen luonnon, ilmaston, vesistöjen ja retkeilyn kannalta järkevämmiksi on yksi tapa muuttaa metsätaloutta sellaiseksi, että sillä on perusta myös tulevaisuudessa.

Toinen iso kysymys ovat itse hakkuumäärät. Suomessa ne ovat suuremmat kuin koskaan. Hallitus tavoittelee tämän määrän kasvattamista entisestään. Hallituksen yksi kärkihankkeista on puuta liikkeelle. Suomennettuna: enemmän metsähakkuita. Hakattavien metsien määrä ylittää jo paikoin jopa puuntuotannollisesti kestävän tason. Puhumattakaan ilmaston tai monimuotoisuuden kannalta kestävästä tasosta. Seuraavan hallituksen pitää korjata tämä epätasapaino. Se vaatii koko metsäpolitiikan tarkastelua tukipolitiikasta luonnonsuojelumäärärahoihin ja lainsäädäntöön.

Metsätalouden tuet on siirrettävä pois avohakkuumetsätalouden tukemisesta ympäristölle aiheutettujen vahinkojen korjaamiseen. Metsätalouden tukiuudistusta valmistellaan parhaillaan, joten mahdollisuudet tämän toteuttamiseen ovat hyvät. Myös investointitukia on tarkasteltava siten, että tuet menevät uusille, korkean jalostustasteen ja arvonnousun tuotteille sen sijaan, että tuemme vanhojen metsien hakkaamista kertakäyttötuotteiksi.

Luonnonsuojelun määrärahat tulee suhteuttaa tavoitteisiin. Olemme sitoutuneet pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen vuoteen 2020 mennessä. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä totesi taannoin, että tämä tuskin on enää mahdollista. Nykyisellä politiikalla se ei olekaan. Siksi on tehtävä muutoksia ja toisenlaista politiikkaa.

Monimuotoiset metsät ovat myös metsätalouden etu. Ne kestävät paremmin ympäristön muutoksia. Monimuotoiset metsät pitävät meidät ihmiset terveinä ja planeettamme elinkelpoisena. Menneen kesän sääilmiöt ovat hyvä muistutus siitä, kuinka haurasta elämämme tällä pallolla on.

Harri Hölttä

puheenjohtaja

Paloma Hannonen

suojeluasiantuntija

Luonnonsuojeluliitto

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vaalitulos on vielä valinkauhassa

Lyhyet

Tarvitsen kuulo- laitettani

Paikallinen sopimus parantaisi työhyvinvointia

Lyhyet

Vastuullisuutta, ei sinisilmäisyyttä

Työllisyys kasvaa vai kasvaako, ja millainen?

Aiempaa sujuvampi Suomi

Kuka on huonompi toista?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.