Ei enää uusia tasaveroja, Jyväskylä!

Aina 1960-luvulta lähtien on rakennettu yhteiskuntaa, joka yhdessä vastaa kansalaisten peruspalveluista: koulutus, terveydenhoito, tiestöt, jätehuolto ja niin edelleen.

Korkeaa veroastettamme on perusteltu varsin vakuuttavasti sillä, että kulut kustannetaan yhteisesti tuloeroja tasoittavalla progressiivisella verotuksella.

 

Nyt näitä perusteluja tehdään kestämättömiksi. Esimerkiksi Jyväskylässä olemme lyhyessä ajassa saaneet tukun uusia veroluonteisia maksuja. Nyt on kuitenkin kyseessä tasamaksut progression sijasta.

Lisäksi suuri osa näiden maksujen säätäjistä on perinteisen poliittisen järjestelmän vaikeasti ohjattavissa. Ja edelleen tämä lisämaksubuumi tapahtuu elinkustannusindeksin pysyessä paikallaan, joten tätäkään perustelua ei ole.

Hulevesimaksu, jätehuollon perusmaksu, terveyskeskusmaksu ja sen sellaiset muuttavat käsitystä siitä, että yhteisesti, tuloeroja tasoittaen hoidamme yhteisesti yhteiskuntapalvelujen aiheuttamat kulut.

 

Näistä kuluista kärsivät eniten pienituloiset, esimerkiksi monet eläkeläiset. Näin korkea veroprosentti menettää oikeutettua hyvää leimaansa äänestäjien piirissä – ja tämähän ohjautuu poliittisen oikeiston hyväksi, hehän kannattavat yhteisen verotuksen sijasta arvonlisäveron ja muun tasaverotuksen suhteellista lisäämistä.

Kaupungin eri hallinnonaloilla näyttää olevan aivan buumi keksiä kuntalaisille uusia maksuja. Esimerkkinä kaupungin työntekijöiden palkanalennusluontoinen 20 euron kuukausimaksu pysäköintioikeudesta.

 

Jos yhteiset veromme eivät riitä palvelujen kulujen kattamiseen, tulee joko veroastetta korottaa tai löytää uusia verotuskohteita.

Palvelut, joita kuntalaiset välttämättä tarvitsevat, eivät voi olla tasamaksatuksen takana.

Hannu Aulio

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetMiksi naiset kulkee kadulla pyjamat päällä! Onko hulluus iskenyt? Shortsit ja topit ok.Herätkää naiset!

Lyhyet

Avustajien lisääminen on poliittinen paise

Alppiruusujen aika on juuri nyt

Perhekeskustoimintaa on koko maakunnan alueella

Lyhyet

Lyhyet

Koulutukseen sijoittaminen ei ole ”resurssihulluutta”

Lyhyet

Hallitusohjelmassa on paljon hyvää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.