Ei enää uusia tasaveroja, Jyväskylä!

Aina 1960-luvulta lähtien on rakennettu yhteiskuntaa, joka yhdessä vastaa kansalaisten peruspalveluista: koulutus, terveydenhoito, tiestöt, jätehuolto ja niin edelleen.

Korkeaa veroastettamme on perusteltu varsin vakuuttavasti sillä, että kulut kustannetaan yhteisesti tuloeroja tasoittavalla progressiivisella verotuksella.

 

Nyt näitä perusteluja tehdään kestämättömiksi. Esimerkiksi Jyväskylässä olemme lyhyessä ajassa saaneet tukun uusia veroluonteisia maksuja. Nyt on kuitenkin kyseessä tasamaksut progression sijasta.

Lisäksi suuri osa näiden maksujen säätäjistä on perinteisen poliittisen järjestelmän vaikeasti ohjattavissa. Ja edelleen tämä lisämaksubuumi tapahtuu elinkustannusindeksin pysyessä paikallaan, joten tätäkään perustelua ei ole.

Hulevesimaksu, jätehuollon perusmaksu, terveyskeskusmaksu ja sen sellaiset muuttavat käsitystä siitä, että yhteisesti, tuloeroja tasoittaen hoidamme yhteisesti yhteiskuntapalvelujen aiheuttamat kulut.

 

Näistä kuluista kärsivät eniten pienituloiset, esimerkiksi monet eläkeläiset. Näin korkea veroprosentti menettää oikeutettua hyvää leimaansa äänestäjien piirissä – ja tämähän ohjautuu poliittisen oikeiston hyväksi, hehän kannattavat yhteisen verotuksen sijasta arvonlisäveron ja muun tasaverotuksen suhteellista lisäämistä.

Kaupungin eri hallinnonaloilla näyttää olevan aivan buumi keksiä kuntalaisille uusia maksuja. Esimerkkinä kaupungin työntekijöiden palkanalennusluontoinen 20 euron kuukausimaksu pysäköintioikeudesta.

 

Jos yhteiset veromme eivät riitä palvelujen kulujen kattamiseen, tulee joko veroastetta korottaa tai löytää uusia verotuskohteita.

Palvelut, joita kuntalaiset välttämättä tarvitsevat, eivät voi olla tasamaksatuksen takana.

Hannu Aulio

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Oma auto kaupan pihaan?

Lyhyet

Jyväskylästä voi tulla Liikkuva kaupunki

Pakkoruotsi valinnaiseksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Itsenäisyys ja sen keskeiset kriteerit

City-sähköauto ja Keski-Suomen olot

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.