Ei hiillytä hiilestä

Jyväskylän Energia on ollut silmätikkuna sekä taloudellisten ongelmien että polttoainevalikoimien takia. Suur-Jyväskylän lehti kysyi käyttöpäällikkö Markku Ylitalolta, miksi kivihiiltä poltetaan, vaikka turvetta on ollut paremmin saatavissa kuin edellisellä lämmityskaudella.

Olin viime valtuustokaudella sekä Jyväskylän Energian että Jyväskylän Voima Oy:n hallituksen jäsen. Kannatin kivihiilen käyttöönottoa Keljonlahden voimalassa ja olen tyytyväinen siihen, että hanke vietiin läpi alkuongelmista huolimatta.

Energiayhtiön johdon vastuulla on talouden lisäksi myös energiahuollon luotettavuus. Tämä korostuu erityisesti kaukolämpövoittoisissa kaupungeissa, jollainen Jyväskyläkin on.

Kaukolämpöön liitetyissä kerrostaloissa muita lämmitysvaihtoehtoja ei tiukan paikan tullen ole kuin vaatetuksen lisääminen Siperian puhaltaessa sydäntalveaan.

Sekä toimitusvarmuuden että talouden näkökulmasta on tärkeää, että voimalaitoksella on erilaisia polttoainevaihtoehtoja. Kivihiili on ainoa kiinteä polttoaine, jota voidaan varastoida voimalaitosalueelle vaikka kuukausien tarvetta varten.

Turpeen ja puun puskurivarastojen kestoaika lasketaan korkeintaan vuorokausissa. Tämä on yksi peruste hiilen käytölle, koska polttoainetoimituksiin voi aina tulla häiriöitä.

Ylitalon mukaan ”varmaan hintapuolikin on osasyynä kivihiilen käyttöön”. Tämä varova kommentti sisältää merkittävän totuuden, josta on puhuttu varsin vähän ympäristöpoliittisen näkökulman hallitessa julkista energiakeskustelua. Kivihiili on juuri nyt hinnaltaan edullinen polttoaine, jonka käyttö toivottavasti parantaa Jyväskylän Energian kangertelevaa taloustilannetta.

Kivihiilen poltosta näyttää tulleen sekä paikallinen että valtakunnallinen ongelma. Huoli on aiheeton Jyväskylässä, jossa pääpolttoaineet ovat edelleen kotimainen puu ja turve, elleivät poliitikot taas kerran sotke kuvioita.

On erinomaista, että Jyväskylän Energia voi käyttää monipuolista valikoimaa polttoaineita, joiden tuotantoosuudet vastuuhenkilöt kykenevät mitoittamaan optimaalisesti talous-, huoltovarmuus- sekä ympäristönäkökohdat huomioon ottaen.

Raimo Sopo

ylimetsänhoitaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Todellisia työllisyyspoliittisia uudistuksia odotellessa

Pöllyttämisen sijaan tekoja

Lyhyet

Kaikki päätyi silppuriin

Lyhyet

Rasismi ei poistu vain nimiä viilaten

Lyhyet: Lutakossa spuget jaksavat rällästää

Mielipide: Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Mielipide: Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Mielipide: Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.