Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin

Suomessa vuotta on eletty lomautusten, pakkolomien sekä työn kokonaan loppumisen merkeissä. Työn ja siitä saadun toimeentulon pitäisi kuulua jokaisen perusoikeuksiin.

Työn loppuminen on yllättävän kova asia. Siitä on itsellänikin kokemusta.

Mutta työn loppumisen välttämättä tarvitse merkitä koko elämän loppumista. Se voi myös olla jonkin uuden ja mielenkiintoisen alku.

Ei niin huonoa etteikö jotain hyvääkin olisi. Ainakin voimme olla kiitollisia, kun olemme saaneet viettää yli 70 rauhan vuotta. Siitä kiitos kuuluu sotiemme veteraaneille!

Talvisodassa Suomi taisteli itsenäyytensä puolesta, kun Neuvostoliitto aloitti hyökkäyksen kaikilla rintamalohkoilla pitkin rajaa 30.11.1939 lähes kymmenkertaisella ylivoimalla. Suomalaisista sotaan käskyn sai yli 200 000 miestä, myös naiset palvelivat sota- ja kotirintamalla.

Sodan henki oli alusta alkaen vahva. Oltiin yhtä mieltä asiasta ja mottona olikin: kaikki mitä tehtävissä on, se tehdään vihollisen ylivaltaa vastaan maamme puolesta.

Sotamuistot säilyvät ja elävät varsinkin veteraanien mielessä. Isäni kertoi kokemuksiaan sodasta: ”En toivo lapsieni enkä lastenlapsieni kokevan samoja sodan kauhuja.”

Taas itsenäisyyspäivänä ja jouluna syttyvät tuhannet kynttilät sankarihaudoilla. Muistoksi heille, jotka antoivat kaikkensa; oman henkensä maamme puolesta.

Ensio Saarela

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pelastetaan edes taimen

Pyrstötiainen piristi harmaata päivää. Kuva: Sirpa Jyske

Lyhyet

Tilhi. Kuva: Kari Manne

Lyhyet

Lukijan kuvatVikkelä kärppä. Kuva: Markku Parantainen

Pilvet loimuaa Muuramessa. Kuva: Jorma Soininen

Halla-aho halusi Sipilän hallitukseen

Suuria hankkeita

Kirjallisuuden kuninkuusravit

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.