Ei ostopalveluja verovilunkiyrittäjiltä

Terveys- ja hoivapalvelukonserni Mehiläisen nettotulos oli viime vuonna 34,6 miljoonaa euroa, josta se maksoi veroja Suomeen vain 360 000 euroa. Meidän tulee omalla esimerkillämme estää tällainen verokeinottelu.

Haluankin, että eduskunnan työterveyshuolto ei enää anna lähetteitä yksityisille, jotka kiertävät veroja siirtämällä voittonsa toisiin maihin.

Monikansalliset terveysfirmat voivat toimia esimerkiksi siten, että Suomessa toimiva tytäryhtiö saa tilaa konsulttipalveluita tai ostaa vakuutuksia emoyhtiöltä, vaikka ne eivät olisi tarpeellisia. Tytäryhtiölle voidaan maksaa myös lisenssimaksua eli rojaltia liikeidean käytöstä.

Näin Suomen tulosta heikennetään ja siirretään keinotekoisesti esimerkiksi Caymansaarille, jossa voittoa ei juurikaan veroteta.

Nämä palvelut eivät aina ole tosiasiallisesti juuri mitään, mutta sitä on erittäin vaikea näyttää toteen. Siksi vaadin, että jatkossa monikansallisten yritysten tulee tehdä maakohtaiset tilinpäätökset.

Korkorajoitusten puuttuminen Suomessa hyödyttää kansainvälisiä suuryrityksiä. Optimoinnin vuoksi suuryritykset pitävät talletukset niissä maissa, joissa korko on verovapaata ja ottavat lainat niistä maista, joissa korot voi vähentää, kuten meiltä. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa oman pääoman sijoittamisen ja osinkojen sijaan pelataan vieraalla pääomalla ja koroilla.

Kaikissa muissa Suomen kilpailijamaissa rajoitukset ovat voimassa. Ruotsissa rajoitus tuli voimaan noin kolme vuotta sitten ja se koskee konsernin omia yhtiöitä ja veronkiertoa muistuttavia tilanteita.

Keskusta antaa vaihtoehtobudjetissaan mallin, miten verokeinotteluun puuttumalla saataisiin 300 miljoonaa euroa verotuloja lisää. Se sisältää kuvaamani korkokeinottelun sekä väärän siirtohinnoittelun estämisen.

Aivan ensimmäiseksi meidän tulee kuitenkin tehdä yrityslistaus sen perusteella, miten aggressiivista verovälttely on. Näin julkisissa hankinnoissa voidaan laittaa yhdeksi kilpailutuskriteeriksi se, että ei ole tällaista verovälttelyä. Se takaisi, että esimerkiksi kuntien tai valtion kilpailutukset eivät päätyisi yrityksille, jotka käyttävät tällaisia epäreiluja menetelmiä ja vievät silloin työtä nimenomaan rehellisiltä yrittäjiltä.

Jättifirmat eivät ahneudessaan palkkaa hoitohenkilökuntaa tarpeeksi - niin, että mummot joutuvat pissimään housuihin. Samat firmat vievät miljoonavoitot veroparatiiseihin. Tähän on asiaan jo aika puuttua, peruspalveluministeri!

ANNE KALMARI kansanedustaja (kesk.) Kivijärvi

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetPuolimatkan opeilla palattaisiin aikaan, jolloin poikkeava nuori päätti itse elämänsä.Kaipauksella muistaen

Päihteiden myynnin ikärajoja on valvottava

Pidetään seurakunnassa syli avoimena partiolaisille

Haittaan liittyy uhka

LyhyetSuomeekin tapa että aseen saa armeijasta mukaan. Pitkissä parisuhteissa on hyvä osata puolustaa itseään.

Muutto ja muutos

Seurakunta ja tilakiistat

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

Kuntien verkkoyhtiön tervehdyttämisen haasteet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.