Ei poliiseja kortistoon

Poliisien työttömyys on valtakunnallinen, paheneva ongelma. Sisäministeriö hallinnoi sekä poliisitoimea että poliisikoulutusta. Siellä tulee osata suhteuttaa poliisikoulun oppilaiden määrä tarjolla olevien työpaikkojen mukaan.

Vuoden 2006 alun jälkeen valmistuneista poliiseista on työttömänä jopa joka kolmas. Vaikka poliisivirkojen piti olla valtion tuottavuusohjelman ulkopuolella, käytännössä vähennykset kohdistuvat kuitenkin juuri operatiivisen poliisin toimiin. Valtion tuottavuusohjelma vie poliisista 447 virkaa vuoteen 2011 mennessä. Vähennys on niin suuri, että se ei toteudu luonnollisen poistuman turvin.

Poliisimäärän vähentäminen on käsittämätöntä, sillä Suomessa on asukaslukuun nähden vähiten poliiseja koko Euroopassa. Yksi suomalaispoliisi vastaa noin 670 asukkaan turvallisuudesta. Sama luku on muissa EU-maissa keskimäärin 350 ja muissa Pohjoismaissa noin 550. Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on joka vuosi esittänyt vaihtoehtobudjetissaan lisämäärärahaa poliisivirkojen täyttämiseen. Tälle vuodelle esitimme viiden miljoonan euron lisäystä valtion budjettiin, millä olisi saatu 100 avoinna olevaa poliisivirkaa täytettyä.

Avoinna olevien poliisin virkojen välitön täyttäminen olisi tärkeää tilanteessa, jossa resurssipula on aiheuttanut normaalin päivystysvalmiuden heikentymistä ja lisännyt kansalaisten turvattomuuden tunnetta. Virka-avun saaminen on viivästynyt etenkin syrjäseuduilla. Tavanomaisen poliisityön lisäksi resursseja tarvittaisiin monimutkaistuvan talous- ja huumerikollisuuden selvittämiseen ja kansainvälisten rikollisverkostojen torjumiseen. Tutkimuksen mukaan 92 prosenttia suomalaisista luottaa poliisiin hyvin paljon tai melko paljon.

PÄIVI RÄSÄNEN puolueen puheenjohtaja kansanedustaja (kd) Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.