Ei tällaista pidä sallia

Nigerialaiskirjeissä uhrille tarjotaan muun muassa uskomattoman hyvältä kuulostavaa liiketoimintaa. Tämä on tullut mieleeni seuratessani Keski-Suomessa vuosia vellonutta uutisointia laajakaistasta, aluksi Verkko-osuuskunta Kuuskaistan ja nyttemmin Keski-Suomen Verkkoholding Oy (KSVH)/Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n (KSVV) osalta.

Jyväskylä, Saarijärvi ja Viitasaari ovat käräjillä Kuuskaistan kanssa. Kymmenen keskisuomalaisen kunnan omistama KSVH/KSVV osti vuonna 2014 yhdellä eurolla Kuuskaistan verkkoliiketoiminnan velat ja vastuut sekä on rahoittanut toimintaansa kunnilta saamillaan varoilla.

Näyttää siltä, että raskaasti velkaisen yhtiön tie on nousemassa pystyyn kesällä. Kassassa ei liene rahaa, yhtiöltä perätään saatavia, eikä rahoituspäätöksiä näytä olevan tulossa tilannetta helpottamaan.

Yhtiön tulevaisuus perustuu ensinnäkin toiveajatteluun valtiontuista. Viranomaisten on kuitenkin noudatettava lakia. Lisäksi yhtiön sijoitusten tulee täyttää markkinaehtoisuuden osalta Viestintäviraston asettamat tuottovaatimukset.

Toiminta perustuu toiseksi toiveajatteluun laajakaistatukilain (jo viidennestä!) muutoksesta. Tämä ei toteutune tarkasteltaessa eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan mietintöä 1.6.2017 lainmuutoksesta. EU:n ja Suomen lait eivät vain taivu toiveeseen. Kolmanneksi toiminta perustuu toiveajatteluun kasvavista liittyjämääristä ja suurista tuotto-odotuksista.

Kunnilta on lypsetty rahaa yhtiöön useaan otteeseen: kuntien tukiraha, kuntien sijoitus osakepääomaan, kuntien takaamat lainat, johdannaissopimuksen takaaminen ja osakeantiin osallistuminen.

Kuntien asukkaat on asetettu samalla keskenään epätasa-arvoiseen asemaan, samoin kaupalliset yhtiöt, sijoitettaessa verorahoja keskimäärin 40 000–60 000 euroa yhden kiinteän laajakaistan liittyjän kustannuksiin! Näillä yhtiöön jo sijoitetuilla kymmenillä miljoonilla euroilla olisi tuettu paremmin kuntien ydintehtävien toteutusta. Kriisikuntarajakin olisi etäämpänä.

Ei tällaista holtitonta yhteisten verovarojen käyttöä pidä sallia. Viranomaisten on syytä tutkia tehtyjen päätösten lainmukaisuus. Toistan aiemmin (KSML 9.5.) kirjoittamani: ”Tämä hanke jää historian kirjoihin keskeneräisenä ja kelvottomasti johdettuna sekä yhteiskunnan varoja vastuuttomasti tuhlaavana. Tämä puuha pitäisi puhaltaa poikki enempien vahinkojen välttämiseksi.”

Hannu Luotola

Saarijärvi

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Lyhyet

Hävittäjät vai ohjukset Suomen turvaksi?

Metsä on meidän mahdollisuutemme

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Ilmastonmuutoksesta kannattaa välittää

Lentämistä on syytä rajoittaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.