Ei taksien vapauttamiselle

Viime päivien yhdeksi puheenaiheeksi on noussut kilpailu- ja kuluttajaviraston aloite taksilupien vapauttamisesta. En näe tässä järjen häivää, enkä kannata taksilupien vapauttamista. Asiaa voi tarkistella esimerkiksi naapurimaahamme Ruotsiin, jossa taksiluvat on vapautettu. Mitä se on aiheuttanut?

Väite, että hinnat laskevat ei pidä paikkaansa. On käynyt täysin päinvastoin. Hintojen kohtuullistaminen kuluttajien kannalta on ja pitää olla yksi keskeisimmistä tavoitteista. Taksijärjestelmä Tukholmassa muistuttaa paremminkin sekasopalta.

Moni huolimaton tai järjestelmää tuntematon turisti voi astua miinaan ja joutua ”riistohintaisen” taksin kyytiin. Etenkin Arlandan lentokentällä joutuu olemaan tarkkana, koska siellä päivystää takseja, jotka pyrkivät riistämään turisteilta aivan ylihintaisen kyydin. En usko, että tätä halutaan Suomeen. Tällainen ei ole kenenkään etu, päinvastoin, myös harmaatalous saisi isomman mahdollisen roolin.

Taksiliikenteen vapauttaminen toisi Ruotsin kaltaisen ryöstöhinnoittelun Suomeen. Elinkeino ei voi olla vapaa, ellei myös hinnoittelu ole vapaata. Nykyiset valtioneuvoston vahvistamat enimmäistaksat takaavat sen, että hinta on kaikkialla Suomessa ja kaikissa autoissa sama.

Sääntelyn poistamisesta ei ainakaan Ruotsissa ole saatu hyviä kokemuksia. Isot taksiyhtiöt ovat olleet voittajia. Pienet, yhden tai muutaman auton yrittäjät ja asiakkaat ovat olleet häviäjiä. Puhumattakaan asiakkaan saamasta palvelusta, maksuhinnasta ja turvallisuudesta. Suomen nykyinen taksiliikennelaki takaa kohtuuhintaisen ja tasalaatuisen taksipalvelun saannin vuorokauden kaikkina aikoina ympäri vuoden koko maassa.

Tapani Mäki

kaupunginvaltuutettu (ps.)

eduskunta-avustaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Lyhyet

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.