Ei tekoja, vain raha kelpaa?

Kokoomuksen Kai Mykkänen oli (KSML 23.6.) huolissaan Suomen velkaantumisesta. Kansanedustajan kirjoituksesta tuli käsitys, että huoli ei ole aito, vaan suuntansa täysin hukanneen kokoomuksen politikointia.

Velkaa tehtiin, jotta terveet yritykset eivät kaatuisi koronakriisin rajoittamistoimien myötä. Olisiko yritysten sitten pitänyt antaa kaatua?

On totta, että yhtään uutta työpaikkaa yritysten pelastaminen ei tuo, mutta se säilyttäsi edes osan.

Kerropa nyt Mykkänen ihan suomeksi: Mitä tarkoitat paikallisella sopimisella? Olen vuorenvarma, että minulla on Mykkästä paljon laajempi kokemus työmarkkinoista ja sopimisesta ja aina sovittiin paikallisesti ja laajasti, tästä on jopa Suomen työmarkkinoista tutkimustietoa.

Yleissitova työehtosopimus tarvitaan, jotta paikallinen sopiminen olisi ylipäätään mahdollista eikä muuttuisi työnantajapuolen saneluksi – vai onko se kokoomuksen visio, kauniimmalla nimellä? Sehän ei ole petos vaan uudelleen nimeäminen.

Eivätkö yritykset voisi tehdä jotakin uusien työpaikkojen luomisen eteen? Yritysverotusta, varallisuusveroa on laskettu ja palkkatyön verotusta myös palkankorotusten sijaan.

Mikä on tulos? Itku ja parku, että talo syödään tyhjäksi, eikä yhtään uutta työpaikkaa eikä uusia ideoita ja odotus että yhteiskunta maksaa – ja jos se maksaa, niin sekään ei ole hyvä, koska tehdään velkaa, jonka maksamiseen voisivat joutua osallistumaan myös rahapiirit, osakkeenomistajat ja yritykset, kun summaa ei Sipilän hallituksen tapaan nyhdetäkään vain työntekijöiden taskusta.

Eikö Mykkäsen mielestä olisi kohtuullista, että tukea saaneet osallistuvat siitä syntyneen velan maksuun? Verotuksen porsaanrei’istä ei Mykkänen ollut huolissaan eikä ylipäätään ns. verosuunnittelusta. Niiden ansiosta verot jäävät maksettaviksi niille, joiden on se pakko tehdä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimuutta

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Lääkäreiden määrä kasvaa jatkuvasti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.