Ei turveveroja, Suomen hallitus

Valtiovarainministeri Jyri Kataisen budjettiesityksessä esitetään turpeelle energiaveroa 3,9 euroa/megawattitunti. Tämä olisi erittäin merkittävä korotus turpeen nykyiseen hintaan, joka on noin 10-12 e/Mwh ja merkitsisi erittäin merkittävää hinnan korotusta kaukolämmön hintaan monissa kaupungeissa.

Noin miljoonan suomalaisen koti lämmitetään sellaisella kaukolämmöllä, jonka tekemiseen käytetään turvetta. Tällaisia kaupunkeja ovat esimerkiksi Jyväskylä, Kuopio, Seinäjoki, Oulu, Kemi ja Tampere. Ihmettelen syvästi tällaista energiapolitiikkaa, varsinkin, jos keskustapuolueen ministerit hyväksyisivät Kataisen Suomelle ja suomalaisille erittäin katalan turveverotusesityksen.

Näin vastuuttomasti ei toiminut sosiaalidemokraattien valtionvarainministeri Antti Kalliomäki vuonna 2005. Hän poisti kesäkuussa 2005 turpeen valmisteveron 1,67 e/Mwh.

Olisi kummallista, jos maakuntien ystävänä itseään mainostava kepu taipuisi verottamaan turvetta demareidenkin linjan vastaisesti. Silloinhan demarit olisivat vastuullisempia suomalaisten ja maakuntien ystäviä kuin te nykyisen hallituksen herrat ja rouvat, jotka olette korottaneet kiinteistöveroja jo aivan kohtuuttomasti. Nyt aiotte rankaista maakuntien kaukolämmön käyttäjiä hirveällä lisälaskulla.

Lisäksi asettamalla turpeelle lisäveroja asetettaisiin tarpeettomasti turve ja puu vastakkain. Tämä vähentäisi sekä turpeen että puun käyttöä maakunnissa. Tällä ei suinkaan tuettaisi vaan heikennettäisiin Kalliomäen painottamia puoluepolitiikasta riippumattomia energiapoliittisia tavoitteita, joista yksi keskeisimpiä on Suomen energiataloudellinen huoltovarmuus.

KEIJO VARIS Jyväskylä, Vaajakoski

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

Jyväskylän alihinnoittelu kurittaa pieniä palveluntuottajia

EK purkaa peruskoulua

Epäasiallista painostamista

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.