Ei varaa puoleen kiloon kasviksia

Noin 10 vuotta sitten ihmettelin monesti, miksi ruokakaupan ostokset maksoivat niin paljon ja kassissa ei ollut juuri mitään. No tupakkahan siellä markka-aikaan erottui selvästi muita kalliimpana.

Nykyään kun kolestroliarvot ovat muillakin kuin minulla koholla ja lääkäri totesi, että liika rasva pois ruokavaliosta ja kasviksia enemmän sekä liikuntaa säännöllisesti. Kun jätin keskioluenkin pois ruokakaupan ostoksista, niin siltikin ihmettelen, mikä siellä on niin kallista. 20 euroa meni eikä kassi ole edes täynnä.

Kun katson kasvis- ja hedelmäkuntaan kuuluvien ostosteni kilohintoja, niin siinä se vastaus sitten löytyykin. Kassi voisi hieman halventua, jos ostaisin sellaisia vihanneksia, joita kasvaa Suomessakin, mutta ulkomailta tuodut ovat halvempia ja valitsisin niitä. Maitoa en ylenmääräisesti käytä. Lihaa ja kalaa ostan tarjouksista yleensä enemmän kuin yhteen ruuanlaittoon ja pakastan seuraavalle viikolle. Makeisia en syö ja ehkä ylellisyys, mikä eniten maksaa, on liian kalliiksi hinnoitellut hiivattomat kokoviljatuotteet. Näistä kun saa monia tärkeitä ravintoaineita.

Mutta kun haluaisin syödä sen puoli kiloa kasviksia, niin jos salaatteja voisi pakastaa, se onnistuisi, mutta muuten minulla ei ole varaa enää samansuuruiseen kasvismäärään. Turha minusta suomalaisille on näitä ravitsemussuosituksia tuputtaa, koska eihän monien raha niihin riitä. Palkka ei noussut euron myötä kuusinkertaiseksi.

Minun palkka on keskivertoa, eikä asunto- tai autovelkaa ole. Vakuutukset ja bensa ovat suurin menoerä lämmityskulujen ohella.

Me vähänkin terveellisille ravitsemustottumuksille oppineet keski-ikäiset ihmiset vaihdamme kasvikset pian takaisin makkaraan, eihän raha riitä ns. terveelliseen ruokavalioon. Kaikille kun ei ole mahdollista päästä hakemaan metsästäkään antimia. Marjoja onneksi löytyy toreilta syksyllä kohtuuhintaan. Muuten en torien tuotteista välitä, sillä en tiedä millä siellä kulloinkin myytävät tuotteet on lannoitettu, vaikka myyjiltä kyselen.

JUSSI LÄHTEENMÄKI Toivakka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

Oma koti on elämän perusta

Vauhdikas inkluusio?

Louhunsalmi Säynätsalossa. Kuva: Leena Lätti

Lyhyet

”Potilas ensin” on Sairaala Novan suunnittelun periaate

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.