Ei wlan-lähettimiä koululuokkiin

Vuonna 2016 voimaan tuleva Perusopetuksen opetussuunnitelma edellyttää tieto-ja viestintäteknologian käyttöä opetuksessa kaikilla luokka-asteilla ja kaikissa oppiaineissa. Suomessa, päinvastoin kuin monissa muissa Euroopan maissa, verkko-oppiminen perustuu pitkälti langattomaan teknologiaan.

Teknologian edellyttämät tukiasemat säteilevät radiotaajuista, sähkömagneettista säteilyä, jonka WHO:n kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut ”mahdollisesti syöpää aiheuttavien” tekijöiden joukkoon.

Euroopan neuvosto esitti vuonna 2011, ettei EU-maiden kouluissa käytettäisi langatonta verkkoa vedoten radiotaajuisen säteilyn aiheuttamaan terveysriskiin.

Tieto wlan-lähettimien mahdollisesti aiheuttamista terveyshaitoista on saanut päättäjät eri puolilla maailmaa tekemään langattoman verkon käyttöä rajoittavia ratkaisuja.

Ranskassa tuli vuoden 2015 alussa voimaan laki, joka rajoittaa langattoman verkon käyttöä kouluissa ja kieltää sen lastentarhoissa, sillä säteily absorboituu kehittymässä olevaan kudokseen erityisen tehokkaasti.

Suomen säteilyturvakeskuksen (Stuk) virallisen näkemyksen mukaan mobiiliteknologian terveyshaitoista ei ole tieteellistä näyttöä, vaikka Stuk on jo vuonna 2009 laatinut kannanoton, jossa varoitetaan lapsia ja nuoria matkapuhelinsäteilyn riskeistä.

Jopa mobiiliteollisuuden toimija Swisscom myöntää säteilyn mahdollisen haitallisuuden – terveellisemmän wlan-tukiaseman patenttihakemuksessa mainitaan radiotaajuisen säteilyn aiheuttamat hedelmällisyysriskit.

Euroopan ympäristökeskus EEA on vuosia vaatinut ympäristöoikeudellisen varovaisuusperiaatteen käyttöönottoa radiotaajuisen säteilyn suhteen.

Varovaisuusperiaate määritellään oikeutena toimia, vaikka tieteellinen näyttö jostakin ilmiöstä ei vielä ole sitova, jos seuraukset ilmiöstä ovat vakavia tai palautumattomia.

Suomessa varovaisuusperiaatteesta ei välitetä ja wlan-lähettimiä asennetaan koululuokkien kattoon, vastoin laitevalmistajien asennusohjeita, joiden mukaan tukiasemat tulisi asentaa kauas käyttäjistä, eikä koskaan lasten tai nuorten makuuhuoneisiin.

Lapset ja nuoret viettävät kouluvuoden aikana lähes yhtä paljon aikaa luokissa kuin makuuhuoneissaan. Suomessa digitalisaatiosta ja langattomista teknologioista toivotaan talouden pelastajaa eikä säteilyriskeillä haluta pelotella kuluttajia.

Laitevalmistajien asennusohjeita on kuitenkin hyvä noudattaa – koulussa wlan-lähettimen oikea paikka ei ole lasten välittömässä läheisyydessä vaan vaikkapa käytävällä, luokan ulkopuolella.

Tiina Halttunen

luokanopettaja

Espoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Hippoksesta väitteitä ilman perusteita

Ravitsemusterapeutteja tarvitaan kunta- ja maakuntatyöhön

Lisää lääkäreitä ja sairaanhoitajia

Lyhyet

Lyhyet

Katto jään päälle

Lyhyet

Lyhyet

Parempaa salaattia!

Monilta tuntuu unohtuneen, miksi joulua vietetään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.