Eivät palvelut minnekään katoa

Kannonkosken, Kivijärven ja Kyyjärven kuntien sekä Saarijärven ja Viitasaaren kaupunkien kuntajakoselvitys eteni kesäkuussa välietappiinsa. Yhteisen valtuustoseminaarin jälkeen henki on edelleen poikkeuksellisen hyvä. Jokainen ajattelee yhteistä hyvää ja perustelee kantansa ymmärrettävällä tavalla.

Ymmärryksen levitys on ollut yksi keskeisistä tekijöistä, jonka avulla valmistelu- ja ohjausryhmään on tullut luottamuksen henki. Toki ulkopuolelta tullut kritiikki on ollut omiaan vain vahvistamaan yhteishenkeä, jonka puitteissa on kehitetty ajatus verkostokunnasta. Tämä on jotain uutta, jota aiemmin ei ole pystytty rakentamaan. Nyt sille kuitenkin on eväät. Siksi vähän harmissani olen kuunnellut muutamien kriitikoiden kauhukuvien maalailua, joilla ei ole yhtäläisyyttä todellisuuden kanssa.

Tulevaisuudessa on selvää, että palveluasemiksi nimetyissä nykyisissä pikkukuntien kuntakeskuksissa tulee olemaan vastaavat lähipalvelut kuin nykyisinkin. Koulujen 0-9 luokat, sairaanhoitajat palvelevat päivittäin, lääkäri on vähintään kaksi päivää viikossa ja laboratorioonkin pääsee nykymallin mukaan. Hoitopaikan valinnanvapauttakin on vain suunniteltu parannettavaksi. Sen sijaan hallinnon palvelut, harvoin tarvittavat ympäristöluvat yms. keskitettäisiin Saarijärven ja Viitasaaren palvelukeskuksiin, joissa lähipalveluina säilyvät kuten palveluasemillakin.

Tulevaisuudessa voimme kohdentaa vähiä veroeurojamme aiempaa paremmin. Sen sijaan, että meillä olisi viisi kovapalkkaista kunnanjohtajaa, kuntayhtymäjohtaja ja muutama elinkeinoyhtiöiden johtaja, voisimme selvitä jopa kolmella. Suomenselän kunta luo paremmat mahdollisuudet hyvinvointiin ja palvelujen saatavuuteen.

MATTI MUUKKONEN kunnanjohtaja Kyyjärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

Asunto-osakkeiden siirrot on tutkittava

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.