Eivätkö hirvet pelota?

Nuori naarashirvi päätyi viikonvaihteessa kaukaa alkaneen ajon jälkeen Keljon moottoritielle hirvikoira perässään. Tilkunmäen kohdalla hirvi yritti ylittää tietä, vaikka vastapuolella oli jo Keljonkankaan melumuurit ja kulku mahdotonta.

Metsästyksenjohtajamme ja autoilijoiden soittojen perusteella kaksi poliisipartiota oli pian paikalla. Poliisit saivat shokissa olleen hirven käännytettyä takaisin tienpenkalle ja tien laitaa juosseen hirvikoiran kiinni.

Liikenne oli erittäin vilkas. Poliisit estivät vartioinnillaan hirven pääsyn uudelleen liikenteen sekaan. Lopulta hirvi lopetettiin, jottei vaaratilanne uusiutuisi.

Tiellä on satasen rajoitus. Usea autoilija ei mitenkään noteerannut kahden poliisiauton sinivilkkuja eikä tiellä heiluvia neonliivejä. Ajettiin kuin ei olisi mitään normaalista poikkeavaa.

Vauhtia ei hiljennetty. Turvatyynytkö suojana? Tuossa vauhdissa hirvi olisi eteen tullessaan hengenvaarallinen.

Koko ruho tulisi tuulilasista sisälle. Ensin tulisi auton sisään sisäelimet ja sitten muutama kymmenen kiloa särkyneitä luita perässä. Lasit särkyisivät ja henkilöauton katto rutistuisi sisään. Tilaa pään törmäykselle olisi edessä vähän ja turvatyynyt hajalla. Etupenkillä olijat olisivat hengenvaarassa.

Mikä pitää vauhtia yllä, onko hidastaminen ja kymmenen sekunnin aikalisä vaaranpaikalla liikaa vaadittu turvallisuuden takaamiseksi tiellä? Vai kannattaako panna peliin koko elämä? Onko siitä tullut maan tapa?

Moottoritie tarvitsisi Muuramen kirkolle asti hirviaidat. Se estäisi onnettomuudet.

Lukuisia kolaritapahtumia olemme joutuneet tiellä setvimään ja kolarihirviä hakemaan tienvarsilta ja metsistä. Hirviaita estäisi vakavat onnettomuudet. Tieviranomaisten olisi harkittava asiaa turvallisuuden lisäämiseksi tällä tienpätkällä.

PETRI KILPINEN ja hirvikoira Jänkä Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Seppälän Prismaan on tulossa lisää penkkejä

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kortteli- mallista synergia­etuja

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Lyhyet

Ymmärrys hoi, äly älä jätä!

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.