Eläköön kesäaika!

Kansalaiset ovat ehtineet kerätä nimiadressin kesäajan lopettamiseksi. Tarkoittanee kahdesti vuodessa tapahtuvaa kellojen kääntelyä, mutta miksi luopua kesäajasta?

Nykyisen kesäajan pituus on noin seitsemän kuukautta. Kun siihen maaliskuussa siirryttiin, kuului tyytymätöntä murinaa, että ainainen kellojen kääntely on typerää, äidit valittivat, että täytyy taas kevätväsyneitä lapsia herätellä tuntia aikaisemmin koulutielle. Kellojen määrä on myös runsastunut, ja monissa on erilaiset asennusohjeet, muistaako niitä edes?

Kun kesä-aika aikanaan otettiin käyttöön, iloittiin että jää enemmän valoisia kesäehtoita eri harrastuksiin. Nyt on kesäaikaan totuttu, nukkumaan mennään sopivasti ja aamulla herätään. Eikö olisi yksinkertaista jättää kesäaika jatkumaan maan normaalina aikana?

Ketä todella haittaisi, jos talvellakin pimeä tulisi tuntia myöhemmin? Jos käännämme kelloja 29.10. tunnilla taakse, on kelpo kansalaisten herättävä aamuhämärään ja myöhemmin yhä pimeämpään.

Kesäaikaan ensi kertaa siirryttäessä taidettiin olla näkevinään joitakin hyötyjä kansainvälisessä yhteydenpidossa. Eivätköhän kaikki jotka tahtovat ostaa, myydä, neuvotella tai vain kyläillä toisella aika-alueella osaa jo ottaa huomioon aikaerot.

Kesä-aikaan siirryttiin niinä hyvien aikojen vuosikymmeninä, jolloin jatkuvasti natisten saavutettiin muitakin merkittäviä uudistuksia, kuten vapaat lauantait ja lomaltapaluurahat. Hyvistä työntekijöistä taisi olla pientä pulaa. Pelättiin, että osaaja ei tule takaisin toimeensa ja palkittiin paluu rahalla.

Pian neuvoteltiin lomaltapaluuraha lomarahaksi, joka annettiin siitä alkaen etukäteen lomalle lähdettäessä, sillä lomallahan sitä rahaa yleensä parhaiten sai kulumaan.

Kansallinen hyvä ominaisuutemme taitaa olla, että pulasta pystymme aina kiipeämään nuristen ylös, mutta jatkuvaa myötätuulta on vaikeampi kestää. Jos jälleen paha päivä koittaa, pystymmekö säilyttämään lomarahamme ja vapaat lauantait. Silloin olisi hyvä säilyttää kesäaika yleisaikanamme ja muistona vuosikymmenistä, jolloin tehtiin merkittäviä muutoksia.

Yrjö Jaatinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

Lyhyet

Lippumme elää ajassa

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.