Eläkekatto Suomeen?

Kohtuullinen eläke on kaikkien palkansaajien toive. Olisi mukava tietää, että työura ei pitene vuosikausilla ja tulevillakin sukupolvilla olisi mahdollista elää viimeiset vuodet turvattua elämää niin henkisesti, fyysisesti kuin taloudellisestikin.

Suomessa kehitys kulkee osittain hyvinkin eriarvoiseen suuntaan. Osaajille on kysyntää ja yritykset voivat päättää johtajiensa ja avainhenkilöidensä palkkioista ja palkoista siinä missä kaikkien muidenkin työntekijöidensä. Miksi on kuitenkin mahdollista, että johtajien jäätyä eläkkeelle osa eläkemaksuista katetaan työeläkejärjestelmästä eläkkeen saajan täytettyä 63 vuotta?

Jos laki tämän sallii, niin ymmärrän kyllä johtajia, jotka haluavat elää viimeiset vuosikymmenensä nauttien valtavista eläke-etuuksistaan. Keskisuomalaisessa (8.11.) kerrottiin Matti Hillin 19 750 euron eläkkeestä. Mikael Lilius pistää tuplasti paremmaksi. Ja näitäkin suurempia eläkkeitä Suomenmaasta löytyy! Kuinkahan paljon näistä eläkkeistä maksetaan työeläkejärjestelmästä? En haluasi ainakaan hiljaa tukea tällaista epäkohtaa, jossa pieni osa eläkkeensaajista saa yhtä paljon eläkettä kuin loput eläkkeensaajat yhteensä.

Eläketurvakeskus ei kannata eläkekattoa useista eri syistä. Yhtenä pelkona on valtion verotulojen pienentyminen, sillä lisäeläkkeet, joiden tästä pelätään seuraavan, olisivat pääomatuloa ja näin ollen verotukseltaan kevyempiä kuin ansioeläkkeet, joita verotetaan ansiotuloina. Pääomaveroprosentti (28 prosenttia) voisi mielestäni olla hyvinkin progressiivinen eli esimerkiksi 25-40 prosenttia pääoman määrän mukaan. Suurista eläkkeistä joutuisi maksamaan osan ansiotuloina ja osan kenties lisäeläkkeinä pääomaverotuksen mukaan.

Nykyinen systeemi on tehty liiaksi rikkaiden rikkautta kasvattavaksi. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät on todellisempaa tämän päivän Suomessa kuin kenties koskaan aiemmin. Yhä suurempi osa ihmisistä elää kansaneläkkeellä, joka on vain 586,46 euroa kuukaudessa. Kukaan ei voi tarvita kymmeniä tuhansia kuukaudessa elääkseen jäädessään eläkkeelle. Korkean elinkustannusten maassa Norjassakin eläkekatto on 5 000 euroa ja Ruotsissa vain 3 000 euroa. Mikä tekee Suomesta niin erilaisen?

Voisi kuvitella, että on vaikea ajaa tällaista asiaa eduskunnassa, koska olisi samalla ajamassa rikkaiden sijasta keskituloisten ja köyhemmän kansanosan asiaa selvästi viimeksi mainittuja hyödyntäen. Harva se on valmis heikentämään omia etujaan; ei edes ne päättäjät, jotka itse tässä tapauksessa selvästi etuuksiaan menettäisivät.

Mutta olisiko Suomessa vielä sen verran yhteishenkeä, että oikeudenmukaisempi eläkejärjestelmä olisi todellisuutta jo lähivuosina? Ne, joilla on enemmän, olisivat valmiita tinkimään omistaan vähempiosaisten hyväksi? Olisiko yksi ratkaisu muiden joukossa kohtuullinen eläkekatto Ruotsin ja Norjan ja monen muun länsimaan tyyliin?

MERJO HAKKARAINEN Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Parempaa salaattia!

Monilta tuntuu unohtuneen, miksi joulua vietetään

Voiko koulun joulujuhla kirkossa olla lainvastainen?

Oppositiossa on mukavaa

Lyhyet

Oma auto kaupan pihaan?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.