Eläkekatto tarkoittaisi eläkemaksukattoa

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa 4.6. pohdittiin eläkeuudistusta ja ehdotettiin eläkekattoa eläkejärjestelmän kulujen alentajaksi. Tällaisena eläkekatto ei kuitenkaan toimisi, sillä se tarkoittaisi samalla eläkemaksukattoa eli työeläkemaksusumman pienentymistä.

Suuria eläkkeitä on Suomessa varsin vähän ja pieniä paljon. Yli 4 000 euroa tienaavia on noin 1,9 prosenttia ja yli 3 000 euroa tienaavia 5,5 prosenttia kaikista eläkkeensaajista.

Katon asettaminen aiheuttaisi ensivaiheessa korotuspaineen työeläkemaksuun, sillä eläkemaksujen perusteena oleva palkkasumma pienenisi, mutta menot eivät muutamaan vuosikymmeneen. Jo maksussa olevia eläkkeitä ei enää voisi eläkekatolla pienentää. Seuraukset tulisivat siis ensi alkuun palkansaajien ja työnantajien maksettavaksi.

Pidemmällä tähtäyksellä olisi suuri riski, että ns. tavallisen palkansaajan ansiot kasvaisivat eläkekatosta ohitse. Näin on käynyt monessa muussa maassa, joihin pääkirjoituksessakin viitataan. Tällöin kaikille yhdenmukaisen ja kattavan työeläkkeen päälle syntyisi uusia eläketurvan osasia, joihin kaikilla palkansaajilla ei olisi pääsyä. Tämä lisäisi riskiä epätasa-arvon kasvamisesta.

Suuret eläkkeet eivät tietenkään kuulosta tasa-arvoisilta. Ne ovat kuitenkin seurausta suurista palkoista, ja niistä vastaavasti maksetaan suuret eläkemaksut yhteiseen työeläkejärjestelmään.

Matti Lumijärvi

viestintäpäällikkö

Eläketurvakeskus

Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.