Eläkeläinen haluaa pärjätä omillaan

Vuosikausia on puhuttu siitä, että ikääntyvien ihmisten toivotaan elävän mahdollisimman kauan omissa kodeissaan. Se on myös, sitä mitä jokainen oikeasti haluaakin. Jäädessämme eläkkeelle asuminen, ruoka, vaatteet, harrastukset, hygienia jne. maksavat aivan yhtä paljon kuin työvuosina. Velkaa ja muita kuluja on kylläkin vähemmän kuin nuorempana, mutta lääkekuluja on entistä enemmän.

Kulut on maksettava eläkkeellä, jonka ostovoiman toivoisin kehittyvän pakollisten menojen suhteessa. Taitettu indeksi kohtelee eläkeläistä epäoikeudenmukaisesti. Eläkkeiden ostovoiman turvaamisella edesautamme kansalaisten pärjäämistä mahdollisimman pitkään ilman erityisiä tukitoimia.

Jokaisen toive on päästä terveenä eläkkeelle ja päästä nauttimaan monesta sellaisesta asiasta, johon ei aikaisemmin ole ollut aikaa. Vuodet vierivät nopeasti, siksi toivon jokaisen miettivän sitä, miten asiat hoituvat sitten, kun itse olen eläkeiässä. Laiva, nimeltä valtio, kääntyy hyvin hitaasti. Kunnan tehtävä on järjestää tietyt palvelut. Tuottaja voi olla kunta, yksityinen tai kolmas sektori. Palvelusetelin käytön mahdollisuutta tulee lisätä, samoin kuin kotitalousvähennyksen piirissä olevien palveluiden määrää. Jokaisen tulee voida itse valita palvelu ja se, kuka sen tuottaa.

Työikäisten työhyvinvointi on asia, mihin tulee mielestäni kiinnittää entistä enemmän huomiota sillä työssä olevat maksavat suurimman osan verotuloista. Useinkaan siinä ei ole kysymys resurssien lisäämisestä vaan työnjohdosta ja pelisäännöistä. Työiän lisääminen on kaikkien eläkkeensaajienkin etu, sillä 65-vuotiaiden määrä suhteessa työikäisiin (15-64v) tulee kasvamaan 25 prosentista 45 prosenttiinn seuraavien 30 vuoden aikana.

Samoin terveydenhuollon menot kasvavat sitä vauhtia, että tuloveroprosentin tulisi vuoteen 2020 mennessä nousta neljällä prosentilla, jotta kunta selviäisi kaikista velvoitteistaan. Ja sama tuloveroprosentin nousu jatkuisi tästäkin eteenpäin. O myös perusteltua kysyä, ovatko kaikki kunnan järjestämät palvelut tarpeen? Kunnan tulee tarjota palveluita tasapuolisesti kaikille. Erityistä huomiota tarvitsevat mielestäni vanhukset, vammaiset ja lapsiperheet.

AIRA PUTKONEN kansanedustajaehdokas (kok.) Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Lyhyet

LyhyetKyllä on kylmää kyytiä Rinteen bussissa. Velkaa otetaan roimasti ja veroja korotetaan.Sipilää ikävä

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.