Eläkeläiset menettävät tuhat euroa vuodessa

Matti Niemi otti mielipidekirjoituksessaan aivan oikein esille eläkeläisiä rankaisevan taitetun eläkeindeksin (Keskisuomalainen 2.3.). Eläkeindeksin taittamisesta päätettiin lama-ajan varjolla. Tuolloin muiden leikkausten ohella leikattiin tulevia eläkkeitä. Indeksi sidottiin 50-50-mallin sijasta 80-20-malliin, jossa eläkkeiden kehitys on sidottu enemmän kuluttajahintoihin kuin palkkoihin.

Taitettu eläkeindeksi luvattiin sitä säädettäessä korjata parempina aikoina.

Seitsemän lihavaa vuotta ovat nyt paisuttaneet valtion budjetin ylijäämän ennenkuulumattomiin mittoihin. Edellisen ja vielä enemmän tämän hallituksen aikana on mahdollista hyvittää leikkaus.

Hallitus ei kuitenkaan taivu asian korjaamiseen. Tällä hetkellä eläkeläiset menettävät taitetun eläkeindeksin osalta noin tuhat euroa vuodessa.

Eläkeläisten ostovoima palkkoihin suhteutettuna karkaa yhä kauemmaksi. Juuri ennen joulua eduskunnassa äänestettiin budjettiesityksestäni taitetun eläkeindeksin palauttamiseksi vanhalle mallille. Enemmistö kansanedustajista kuitenkin vastusti selvityksen tekemistä. Myös Keski-Suomen kansaedustajien enemmistö vastusti asian selvittämistä.

Erityisen häpeällistä on pitää suurta osaa kansastamme pienen kansaneläkkeen varassa. Pienten korotusten jälkeen todellinen ostovoima ei edelleenkään riitä.

Asia ei korjaannu parikymppisillä silloin tällöin.

Suurin osa pelkällä kansaneläkkeellä olevista on kotiensa ja lastensa hoidossa suuren työn tehneitä naisia. Usein nämä naiset tai heidän miehensä ovat vielä hoitaneet puolisoitaan omaishoitajien nimityksellä tai ilman. Eläkekeskustelun yhteydessä on huomattava, että myös omaishoitajien asemaa ja palkkausta tulisi parantaa. Vanhusten kotihoidolla kunnat säästävät valtavasti laitospaikkoihin nähden.

Niemi toteaa myös Jyrki Kataisen lahjan sotaveteraaneille olevan eläkkeiden itsepintaisen painamisen taitetulla indeksillä. Hallitukselta näyttävätkin veteraanit unohtuvan kun juhlapuheet on pidetty ja pitäisi tehdä päätöksiä.

Kaikki keskimäärin 85-vuotiaista veteraaneista eivät enää jaksa tai halua lähteä kuntoutuksiin. Olisi lisättävä koteihin vietävää kuntoutusta. Lisäksi laitoskuntoutuksiin pitäisi hyväksyä mukaan saattajaksi puoliso tai tarvittaessa lapsi. Myös rintamaveteraanien leskien hoito pitäisi saattaa paremmalle tolalle, esimerkiksi kuntoutuksien myöntämisellä.

MATTI KANGAS kansanedustaja (vas.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Lyhyet

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.