Eläkeläisillä aliedustus eduskunnassa

Suomessa on nyt 1,4 miljoonaa eläkeläistä eli 25 % maamme koko väestöstä. Silti heidän etujaan on eduskunnassa ajamassa vain kymmenkunta eläkeläistä, heihin minäkin kuulun.

Kaksi vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan olivat palkat nousseet 15 viime vuoden aikana 70 %, mutta työeläkkeet vain 34 % eli eläkkeiden jälkeenjääneisyys oli jo tuolloin 36 prosenttiyksikköä. Istuvan hallituksen pääministerit (Katainen & Stubb) ovat pitänet huolen siitä, että eläkeläisiä on kuritettu jatkossakin.

Viimeisin ikävä temppu oli eläkeläisten eläkeindeksin leikkaus 64 %:lla. Tästä ei valtion kassaan kertynyt montaakaan lanttia, sillä lähes kaikki eläkeläiset saavat eläkkeensä yksityisiltä eläkeyhtiöiltä. Nuo yhtiöt maksavat tänä vuonna eläkkeitä 24,7 miljardia euroa. Yhtiöt säästävät yli 270 miljoonaa euroa leikkauksien johdosta. Tämä summa on pois eläkeläisten kulutuksesta.

Tästä syystä valtio menettää eläkeläisten laskennallisia verotuloja ja arvonlisäveroja noin 60 miljoonaa ja kunnat sekä seurakunnat 80 miljoonaa eli yhteiskunta menettää verotuloja yhteensä lähes 140 miljoonaa euroa. Tätä tietoa eivät hallituspuolueiden edustajat ole ymmärrettävästi julkisuuteen kertoneet.

Eläkeläisten edustus eduskunnassa on turvattava myös jatkossa. Olin edellisten vaalien aikaan lähes seitsenkymppinen, kun sain Keski-Suomen vaalipiiristä valtakirjan ”Isolle Kirkolle” puolustamaan mm. eläkeläisiä ja työttömiä.

Eläkeläisten asiat tuntevat parhaiten eläkkeellä olevat ehdokkaat. Siksi heitä on syytä äänestää myös nyt.

Kauko Tuupainen

kansanedustaja (ps.)

eläkeläinen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.