Eläkeläisillä pyyhkii hyvin, vai pyyhkiikö?

Kun Eläketurvakeskus julkaisi tuoreen tutkimuksensa 16.1. ottivat sähköiset ja painetut tiedotusvälineet tiedon riemulla vastaan. Erityisesti haluttiin painottaa, että eläkeläisten tulot ovat kasvaneet. Että oikeastaan mitään jälkeen jäämistä ei ole tapahtunut. Eläkeläisten käytettävissä oleva tulo on jopa reaalisestikin kasvanut.

Väitettiin, ettei eläkeläisten tulo suhteessa työssä olevien tuloon ole juurikaan heikentynyt. Jätettiin toki tarkemmin määrittelemättä mitä ”juurikaan” merkitsee. Kommentteja kuullessa, katsottaessa tai luettaessa tuli varmaankin monelle heikentyneessä asemassa olevalle eläkeläiselle mieleen ajatus, että tarkoitus oli viestittää: älkää aina kitiskö, asianne ovat kohdallaan!

Edellisen eläkkeiden tarkistuskauden aikana Tilastokatsauksen tietojen mukaan palkat sittenkin kohosivat n. 1,3 %. Kuluttajahintaindeksi kohosi 0,42 % ja olisi vastaavasti korottanut kansaneläkkeitä 1.1. alkaen. Työeläkkeet kohosivat 1.1. peräti 0,59 %, mutta kansaneläkkeet taisivat kokea leikkauksen alaspäin?

Tutkimus piti tietysti paikkansa siinä, että keskimääräinen kokonaiseläke on noussut. Siihen on syynsä, vanhimmat eläkeläiset eivät eläkelakien voimaantulon jälkeen ehtineet ansaita kovinkaan suurta eläkettä, ovat muuttaneet kirkon kiviaidan taakse. Tilalle ovat tulleet jo täysimääräisen eläkkeen ansainneet lisäten samalla eläkeläisten lukumäärää ja siirtyneet eläkkeelle huomattavasti korkeammalta palkkatasolta.

Hyvältä näyttää myös, että keskimääräinen kokonaiseläke on kohonnut 1 699 euroksi kuukaudessa. Vanha huuli keskimääräisestä kertoi, että jos lukija työntää toisen paljaan jalkansa pakastusarkun pohjalle ja toisen paistinuuniin, keskimäärin hänen olisi hyvä olla. Keskimääriä ihastellessa on unohdettu eräs eläkeläinen: mediaanieläkkeen saaja. Kun kaikki 31.12.2015 eläkettä saaneet asetetaan riviin saamansa kuukausieläkkeen suuruusjärjestyksessä, hän seisoo jonossa sijanumerolla 742 839 ja hänen edellään seisoo 37 836 henkilöä, jotka saavat alle 1 400 euron kuukausieläkettä. Mediaanieläkkeen saajan takana seisoi yhtä pitkä rivi kuin hänen edelläänkin, enkä usko että kovinkaan moni meistä kadehtii heidän bruttoansiotaan. Keski-Suomen maakunnassa mediaanieläkeläisen sijanumero oli 37 754 ja hänen edellään seisoi alle 1 400 euron eläkkeensaajia 4 005 henkilöä.

Eläketurvakeskuksen tutkimusta kommentoineista joku käytti ilmaisua ”eläkeläisillä pyyhkii hyvin”. Tuntuu, että henkisesti ja käytännössäkin mielellään käytettäisiin heikoimmassa asemassa olevia eläkeläisiä vaikkapa lattian luuttuamiseen? Kauppojen hyllyt ovat kuitenkin pullollaan välineitä, joilla pyyhkii paremmin kuin eläkeläisillä.

Keskimääräisten kokonaiseläkkeiden suuruus ikäryhmittäin antaa hieman valaisua totuudesta. Suurimmillaan ne olivat vuoden 2015 päättyessä ikäryhmissä 65–69, 1 779 euroa ja 70–74, 1 799 euroa. Yli 80 vuotiailla ne putosivat keskimäärin 1 484 euroon.

Yrjö Jaatinen

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Lyhyet 20.6.

Lyhyet 20.6.

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Lyhyet 19.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.